Οι ΗΠΑ κατέταξαν σε μαύρη λίστα 28 κινεζικές επιχειρήσεις για την υποτιθέμενη συμμετοχή τους σε καταχρήσεις εναντίον των Ουιγούρων της επαρχίας Xinjiang.
Οι επιχειρήσεις και οργανισμοί βρίσκονται τώρα στη λεγόμενη λίστα Entity List, η οποία τους απαγορεύει να αγοράζουν προϊόντα από αμερικανικές εταιρείες χωρίς ειδική έγκριση από την Ουάσινγκτον.
Οι 28 απαγορευμένοι «στόχοι περιλαμβάνουν τόσο κυβερνητικές υπηρεσίες όσο και εταιρείες τεχνολογίας που ειδικεύονται στον εξοπλισμό επιτήρησης».
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ έχουν θέσει κινεζικές ομάδες υπό εμπορική απαγόρευση. Τον Μάιο, η διακυβέρνηση Trump πρόσθεσε τον τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Huawei στη λίστα Entity λόγω φόβων για την ασφάλεια από την αγορά των προϊόντων της.
Κατάθεση του τμήματος εμπορίου ανέφερε ότι οι οργανώσεις «εμπλέκονται σε παραβιάσεις και καταχρήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Οι ομάδες δικαιωμάτων λένε ότι το Πεκίνο διώκει σοβαρά τους Ουιγούρους που είναι κυρίως μουσουλμάνοι και τους οδηγεί σε στρατόπεδα κράτησης. Η Κίνα καλεί αυτά ως «κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης» για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού.
Το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε στη Δευτέρα την απόφαση ότι αυτές οι 28 οντότητες εμπλέκονται στην «εκστρατεία καταπίεσης της Κίνας, μαζική αυθαίρετη κράτηση και επιτήρηση υψηλής τεχνολογίας εναντίον των Ουιγούρων, των Καζάκων και άλλων μελών μουσουλμανικών μειονοτικών ομάδων».
Το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας της επαρχίας Xinjiang βρίσκεται στον κατάλογο μαζί με 19 άλλους μικρότερους κυβερνητικούς οργανισμούς.
Οι τεχνολογίες Hikvision, Dahua Technology και Megvii είναι από τις οκτώ εμπορικές ομάδες του καταλόγου, οι οποίες ειδικεύονται στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.
Η Hikvision είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εξοπλισμού επιτήρησης στον κόσμο.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται επί του παρόντος στη μέση ενός εμπορικού πολέμου. Το Πεκίνο έχει στείλει αντιπροσωπείες στην Ουάσινγκτον για συνάντηση σχετικά με τις εντάσεις που έχουν προκληθεί.
Πληροφορίες από: BBC
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης