Ο Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την Παρασκευή τα “καλά νέα” για την αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία σημείωσε μικρή βελτίωση τον Μάιο, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη υιοθέτησης των δύο επενδυτικών του σχεδίων που αναμένεται να δημιουργήσουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήρε την “ιστορική πρόοδο” που σημειώθηκε από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο: “Καμία μεγάλη οικονομία στον κόσμο δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας τόσο γρήγορα όσο εμείς”.
“Η Αμερική κινείται ξανά”, δήλωσε.
Για να υποστηρίξει την ανάκαμψη και να δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας “καλά αμειβόμενες”, ο Τζο Μπάιντεν βασίζεται σε δύο μεγάλα επενδυτικά σχέδια, ένα για τις αμερικανικές οικογένειες (1,8 τρισεκατομμύριο δολάρια) και το άλλο στις υποδομές (οι διαπραγματεύσεις αφορούν ποσό που κυμαίνεται από 1 έως 1,7 τρισεκ. δολάρια).
“Πρέπει να κάνουμε αυτές τις επενδύσεις σήμερα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να πετυχαίνουμε”, προέτρεψε.
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος διαπραγματεύεται σκληρά με τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση και μια νέα συνάντηση έχει προγραμματιστεί εντός της ημέρας. Ωστόσο είπε ότι είναι έτοιμος να αναβάλει για αργότερα το σχέδιό του για αύξηση των φόρων στις αμερικανικές εταιρίες, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.
Λείπουν ακόμη 7,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας
Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 559.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Διπλάσιος αριθμός σε σχέση με τον Απρίλιο, σημάδι ότι η ανάκαμψη επιταχύνεται, αλλά λιγότερο από το αναμενόμενο από τους αναλυτές.
Τα καλά νέα είναι ότι σχεδόν οι μισές από αυτές τις νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από εταιρίες στον κλάδο της αναψυχής, της εστίασης και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων: αυτοί που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.
Ωστόσο, εξακολουθούν να λείπουν 7,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, προτού η αμερικανική οικονομία πληγεί σκληρά από τα μέτρα της καραντίνας για την αναχαίτιση του Covid-19.
“Ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί εμποδίζουν τους Αμερικανούς να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας και, επομένως, εμποδίζουν την οικονομία μας”, κατήγγειλε σε ανακοίνωση η πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ρόνα Μακντάνιελ.
Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε και πάλι τον Μάιο για να διαμορφωθεί στο 5,8% (-0,3 μονάδα), μετά την αύξησή του τον προηγούμενο μήνα για πρώτη φορά σε ένα χρόνο.
Όμως οι ανισότητες, που οξύνονται λόγω της πανδημίας, συνεχίζουν να υφίστανται: το ποσοστό ανεργίας παραμένει πολύ υψηλότερο στους Αφροαμερικανούς εργαζόμενους (9,1%) σε σχέση με τους λευκούς (5,1%), τους Ασιάτες (5,5%) ή τους ισπανόφωνους (7,3%).
Και “η αύξηση της απασχόλησης παραμένει εκπληκτικά αργή σε μια οικονομία που δεν αντιμετωπίζει πλέον περιορισμούς χωρητικότητας”, σημειώνει η Ρουμπίλα Φαρούκι, επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρίας High Frequency Economics (HFE).
Πάνω από το ήμισυ του αμερικανικού πληθυσμού εμβολιαστεί κατά του Covid, το οποίο επιτρέπει σε μπαρ, κέντρα διασκέδασης και πάρκα αναψυχής, μεταξύ άλλων, να ανοίξουν ξανά πλήρως.