Η αμερικανική κυβέρνηση συνέστησε τη Δευτέρα να τίθενται εθελοντικά σε καραντίνα τα πρόσωπα που θεωρείται ότι βρίσκονται στην κατηγορία του «υψηλού κινδύνου» να έχουν προσβληθεί από τον ιό του Έμπολα, τονίζοντας όμως ότι οι περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές που επιστρέφουν από χώρες της Δυτικής Αφρικής θα χρειαστεί απλώς να παρακολουθούνται καθημερινά, χωρίς να μπαίνουν στην απομόνωση.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν, τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες του για τον έλεγχο όσων φθάνουν στις ΗΠΑ από χώρες που πλήττονται από την επιδημία. Με βάση τις οδηγίες αυτές, καθορίζονται τέσσερις κατηγορίες «κινδύνου». Στην πρώτη από αυτές, ως πρόσωπα που αντιμετωπίζουν «υψηλό κίνδυνο» θεωρούνται όσοι τρυπήθηκαν από ενδεχομένως μολυσμένες σύριγγες ή παρείχαν φροντίδα σε ασθενείς με Έμπολα χωρίς να φορούν τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό. Στη χαμηλότερη κατηγορία εντάσσονται όλοι όσοι ταξίδεψαν σε μια από τις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής (Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε) αλλά δεν εκτέθηκαν απευθείας στον ιό. Στις δύο ενδιάμεσες κατηγορίες, οι γιατροί και οι νοσηλευτές που επιστρέφουν από τις πληγείσες περιοχές θεωρείται ότι αντιμετωπίζουν «κάποιον κίνδυνο», ενώ οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας που φροντίζουν ασθενείς σε αμερικανικά νοσοκομεία κατατάσσονται στην κατηγορία του «χαμηλού αλλά όχι μηδενικού κινδύνου».

Ο διευθυντής του CDC Τόμας Φρίντεν είπε ότι δεν συστήνεται η υποχρεωτική καραντίνα ή οποιουδήποτε είδους απομόνωση των προσώπων αυτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει γίνει «πραγματική πρόοδος» στον αγώνα για να σταματήσει η εξάπλωση της επιδημίας του Έμπολα, όμως ακόμη η ασθένεια δεν έχει νικηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ