Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν την Τρίτη να “μην αφήσουν” την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία 20 χρόνια για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν, τη στιγμή που εξετάζουν την είσοδο των Ταλιμπάν σε μια μεταβατική κυβέρνηση στην Καμπούλ.

“Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να στηρίξουμε τις γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν”, δήλωσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στη εμπόλεμη αυτή χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Κάθε συμφωνία πρέπει να διαφυλάσσει την πρόοδο αν το Αφγανιστάν θέλει να συνεχίσει να λαμβάνει την πολιτική και οικονομική στήριξη της διεθνούς κοινότητας. “Δεν θα αφήσουμε αυτό το θέμα”, δήλωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αποφασίσει προσεχώς αν θα αποσύρει τους τελευταίος Αμερικανούς στρατιώτες από το Αφγανιστάν μέχρι την 1η Μάιου, όπως προβλέπει η συμφωνία του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ με τους Ταλιμπάν ή αν θα τους διατηρήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η αμερικανική διπλωματία έχει προειδοποιήσει ότι οι αντάρτες μπορεί να επιτύχουν “γρήγορα εδαφικά οφέλη” σε περίπτωση πλήρους αποχώρησης της Ουάσινγκτον αν δεν επιτευχθεί εκεχειρία μέχρι τότε.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στην Καμπούλ και στους Ταλιμπάν να σημειώσουν πρόοδο στις ειρηνευτικές τους διαπραγματεύσεις που έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Μια συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα και άλλη μια προβλέπεται στις αρχές Απριλίου στην Τουρκία, για την επανάληψη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων που διεξάγεται στη Ντόχα, στο Κατάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αμερικανοί υπέβαλαν στις εμπόλεμες πλευρές ένα σχέδιο συμφωνίας που εξετάζει τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και περιλαμβάνει σε αυτήν τους Ταλιμπάν. Επί του παρόντος το σχέδιο αυτό έγινε δεκτό με σκεπτικισμό από τους Αφγανούς ηγέτες.

Μια επιστροφή των Ταλιμπάν προκαλεί ανησυχία καθώς πλανάται το φάντασμα της εποχής όπου ήταν στην εξουσία μεταξύ του 1996 και της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης το 2001, όταν είχαν επιβάλει τη φονταμενταλιστική τους θέση για τη θρησκεία απαγορεύοντας στις γυναίκες να σπουδάζουν ή να εργάζονται.

Αρκετές χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας κατήγγειλαν επίσης το σημερινό επίπεδο της βίας στο Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Ζητούμε να εφαρμοστεί εκεχειρία. Η προστασία των αμάχων, κυρίως των γυναικών, των παιδιών, των μη στρατιωτικών υποδομών πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης