Οι διαπραγματευτές από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό ολοκληρώνουν σήμερα ακόμη έναν κύκλο διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου στη Βόρεια Αμερική, την περίφημη NAFTA. Οι διαπραγματεύσεις χαρακτηρίζονται από τις μεγάλες απαιτήσεις που έχουν οι ΗΠΑ έναντι των δύο άλλων χωρών, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αναφερόμενη συμφωνία έπειτα από εφαρμογή 23 ετών.
Οι αμερικανικές προτάσεις για τη δραστική αλλαγή του πλαισίου εφαρμογής της συμφωνίας, προκειμένου να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, έχουν προκαλέσει κλίμα απαισιοδοξίας, με τους συμμετέχοντες αλλά κι αρκετούς αναλυτές να διερωτώνται πώς θα ήταν δυνατό να αποφευχθεί ένα αδιέξοδο στις συνομιλίες.
Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά κόκκινων γραμμών για τους δύο άλλους εμπορικούς εταίρους. Μεταξύ αυτών, η θεσμοθέτηση διαπραγματευτικών κύκλων επαναδιαπραγμάτευσης της NAFTA ανά πενταετία, η διεκδίκηση του μεγαλύτερου μέρους παραγωγής αυτοκινήτων σε αμερικανικό έδαφος αλλά και η απλούστευση της διαδικασίας για την εφαρμογή εμπορικών περιορισμών εισαγωγής από τις ΗΠΑ, κατά ορισμένων προϊόντων από τον Καναδά και το Μεξικό.
Ο Αμερικανός εμπορικός εκπρόσωπος Ρόμπερτ Λαϊτάιζερ, ο Μεξικανός υπουργός Οικονομίας Ιλντεφόνσο Γκουατζάρντο και η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ θα συναντηθούν εκ νέου πριν από την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος αργότερα σήμερα και την ενημέρωση των δημοσιογράφων, που θα γίνει από τον καθένα ξεχωριστά.
Ο Λαϊτάιζερ ακολουθεί σκληρή γραμμή, η οποία αντανακλά τις απόψεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιστροφή των χαμένων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ αλλά και την αντιμετώπιση των εμπορικών ελλειμμάτων (64 δισεκατομμύρια δολάρια με το Μεξικό και 11 δις δολάρια με τον Καναδά το 2016) στο ισοζύγιο των διμερών εμπορικών σχέσεων.
Ο πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να επιτίθεται στη NAFTA από την έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Αύγουστο, επαναλαμβάνοντας τις απειλές του για κατάργησή της, στην περίπτωση που το Μεξικό ή ο Καναδάς δεν συμφωνήσουν με τις προτεινόμενες από την Ουάσινγκτον αλλαγές.
Οι Αμερικανοί διαπραγματευτές άνοιξαν ένα νέο μέτωπο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καταθέτοντας πρόταση για την κατάργηση του συστήματος προστασίας που εφαρμόζει ο Καναδάς στους τομείς των γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά και της παραγωγής πουλερικών. Πρόκειται για πρόταση που θα απορρίψει η Οτάβα, σύμφωνα με πηγή που έχει ενημέρωση για το θέμα αυτό.
Η αντίδραση των ΗΠΑ για τους μηχανισμούς επίλυσης διαφορών στο πλαίσιο της NAFTA, τα σχέδια περιορισμού της πρόσβασης σε κυβερνητικές συμφωνίες, οι επιθέσεις κατά των καναδικών γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά και του κλάδου παραγωγής ξυλείας στον Καναδά έχουν επιβαρύνει το κλίμα των διαπραγματεύσεων.
Παρά το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι από τον Καναδά και το Μεξικό έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για τις προτάσεις των ΗΠΑ, υιοθετούν μετριοπαθή στάση στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, καθώς έχουν προγραμματιστεί άλλοι τρεις κύκλοι διαβουλεύσεων τον Δεκέμβριο.
«Έτσι είναι οι διαπραγματεύσεις. Υπάρχουν τομείς για τους οποίους καταλήγεις σε συμφωνία γρηγορότερα, ενώ για την επίτευξη συμφωνίας σε άλλους τομείς απαιτείται περισσότερος χρόνος. Ωστόσο, ας πούμε ότι είμαστε σε μία φυσιολογική διαδικασία μιας διαπραγμάτευσης για θέματα ελεύθερου εμπορίου» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών του Μεξικού Βανέσα Ρούμπιο.
Τόσο οι Καναδοί όσο και οι Μεξικανοί αξιωματούχοι έχουν χαλαρούς δεσμούς με τους εκπροσώπους της αμερικανικής βιομηχανίας, της κτηνοτροφικής παραγωγής αλλά και τις ομάδες από διάφορα λόμπι, που εκφράζουν την αντίθεσή τους στις θέσεις που διατυπώνει ο πρόεδρος Τραμπ. Συνεπώς, οι πιέσεις που ασκούν σε Αμερικανούς αξιωματούχους προκειμένου οι αμερικανικές απαιτήσεις να γίνουν περισσότερο ελαστικές δεν φέρνουν αποτελέσματα.
Τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις παρακολουθούν οι αγορές, με το μεξικανικό πέσο να καταγράφει χθες το χαμηλότερο επίπεδο ισοτιμίας πενταμήνου, υπό τον φόβο για το μέλλον της NAFTA και των διμερών εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών στο πλαίσιο της αναφερόμενης συμφωνίας καταγράφεται σε 1,2 τρισ. δολάρια. Περίπου το 80% των εξαγωγών του Μεξικού απορροφάται από τις ΗΠΑ.