Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Κίνας διεξάγουν κατεπείγουσες διαπραγματεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, κι ενδέχεται να ανακοινωθεί μια διμερής συμφωνία για το ζήτημα όταν ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αφιχθεί στην Ουάσινγκτον για επίσημη επίσκεψη την Πέμπτη, έγραψε χθες η εφημερίδα «New York Times».
Επικαλούμενη αξιωματούχους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, τους οποίους δεν κατονομάζει, η εφημερίδα σημειώνει πως η συμφωνία ενδέχεται να καλύπτει μεταξύ άλλων τις επιθέσεις εναντίον υποδομών των δικτύων ηλεκτροδότησης, κινητής τηλεφωνίας και νοσοκομείων.
Πάντως, το δημοσίευμα των Times αναφέρει ότι η συμφωνία δεν αναμένεται να προσφέρει προστασία έναντι των σοβαρότερων μορφών επιθέσεων -όπως η βιομηχανική κατασκοπεία και η καταπάτηση πνευματικής ιδιοκτησίας- για τις οποίες έχει κατηγορηθεί η Κίνα από τις ΗΠΑ.
Ο Λευκός Οίκος δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε πρόσφατα να υπάρξει ένα διεθνές πλαίσιο ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο το διαδίκτυο να μετατραπεί σε όπλο, να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να εξαπολυθεί επίθεση εναντίον μιας χώρας, αν και απέφυγε να αποκαλύψει εάν η Ουάσινγκτον θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον της Κίνας για τις επιθέσεις χάκερ που της προσάπτονται.
Ο Ομπάμα είπε πάντως ότι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα αποτελέσει ένα από τα μεγάλα θέματα των συνομιλιών που θα έχει με τον Σι. Το ζήτημα έχει καταστεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία τριβής στις διμερείς σχέσεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times, ένας από τους βασικούς στόχους των Αμερικανών διαπραγματευτών είναι οι Κινέζοι ηγέτες να υιοθετήσουν έναν κώδικα δεοντολογίας που προτάθηκε πρόσφατα από μια ομάδα εργασίας των Ηνωμένων Εθνών.
Μια από τις βασικές αρχές που διατυπώνονται στο κείμενο των ΗΕ είναι ότι κανένα κράτος δεν πρέπει να επιτρέπει δραστηριότητες που προκαλούν σοβαρά προβλήματα σε υποδομές ζωτικής σημασίας ενός άλλου κράτους εν καιρώ ειρήνης.