Θερμικές απεικονίσεις του σημαντικότερου ραδιοχημικού εργαστηρίου της Βόρειας Κορέας υποδεικνύουν ότι η Πιονγκγιάνγκ ίσως έχει επανεπεξεργαστεί πολύ περισσότερο πλουτώνιο από ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα και να είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσει για να μεγεθύνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, τόνισε χθες Παρασκευή ένα αμερικανικό ινστιτούτο μελετών.

Η ανάλυση του 38 North, ενός ιδρύματος με έδρα την Ουάσινγκτον που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα, βασίστηκε σε δορυφορικές φωτογραφίες του ραδιοχημικού εργαστηρίου στο εργοστάσιο της Γιονγκμπιόν από τον Σεπτέμβριο ως τα τέλη Ιουνίου, εν μέσω της κλιμάκωσης των διεθνών ανησυχιών για τα προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ με σκοπό την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εικόνες από τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στη Γιονγκμπιόν ενδέχεται επίσης, σύμφωνα με το ινστιτούτο, να καταδεικνύουν τη λειτουργία συσκευών φυγοκέντρισης με στόχο να αυξηθεί το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου της Βόρειας Κορέας και κατά συνέπεια ο αριθμός των βομβών που διαθέτει.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις για τουλάχιστον βραχυχρόνια δραστηριότητα στον Πειραματικό Αντιδραστήρα Ελαφρού Ύδατος της Βόρειας Κορέας, κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί ακόμη μια αιτία ανησυχίας, σημείωσε το 38 North.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εικόνες από το ραδιοχημικό εργαστήριο δείχνουν ότι έγιναν τουλάχιστον δύο κύκλοι επανεπεξεργασίας ουρανίου που δεν είχαν γίνει γνωστοί ως τώρα με στόχο να παραχθεί «μια απροσδιόριστη ποσότητα πλουτωνίου η οποία μπορεί να μεγεθύνει περαιτέρω το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας», κάτι που αναμένεται να θορυβήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία χαρακτηρίζει την Πιονγκγιάνγκ μια από τις σημαντικότερες απειλές για τη διεθνή ασφάλεια.

Δεν έχει γίνει πάντως σαφές αν η θερμική δραστηριότητα στο εργοστάσιο επεξεργασίας ουρανίου προέκυψε λόγω εργασιών συντήρησης ή της λειτουργίας συσκευών φυγοκέντρισης.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, τα μοτίβα της θερμικής δραστηριότητας στη μονάδα παραγωγής ισοτόπων/τριτίου (σ.σ. ενός ραδιενεργού ισοτόπου του υδρογόνου) στο εργοστάσιο δείχνουν ότι δεν βρίσκεται σε λειτουργία και άρα δεν παράγει τρίτιο, ένα σημαντικό ισότοπο που χρησιμοποιείται για να κατασκευάζονται όπλα υδρογόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βόρεια Κορέα είναι γνωστό ότι παράγει ατομικά όπλα χρησιμοποιώντας ουράνιο και πλουτώνιο και έχει προχωρήσει σε πέντε δοκιμές πυρηνικών βομβών. Ειδικοί και αξιωματούχοι εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε μια νέα, έκτη δοκιμή οποτεδήποτε, παρά τις διεθνείς προσπάθειες για να σταματήσει τα εξοπλιστικά προγράμματά της.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε ανακοινώσει ότι στην προτελευταία δοκιμή στην οποία είχε προχωρήσει (Ιανουάριος 2016) πυροδοτήθηκε μια βόμβα υδρογόνου, κάτι όμως για το οποίο πολλοί ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες.

Η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να αποκτήσει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και να φθάσουν στο έδαφος των ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα προχώρησε στην πρώτη της δοκιμή ενός ICBM, ο οποίος σύμφωνα με ειδικούς μπορεί να πλήξει οποιοδήποτε σημείο στην Αλάσκα και τμήματα των βορειοδυτικών αμερικανικών ακτών στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Απογοητευμένος διότι η Κίνα — ο βασικός εμπορικός εταίρος της Πιονγκγιάνγκ — δεν κάνει περισσότερα για να τιθασεύσει τη Βόρεια Κορέα, η κυβέρνηση του Τραμπ ενδέχεται να επιβάλει νέες κυρώσεις σε μικρές κινεζικές τράπεζες και εταιρείες οι οποίες συναλλάσσονται με τη βορειοκορεατική κυβέρνηση εντός εβδομάδων, δήλωσαν δύο ανώτεροι αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αυτή την εβδομάδα.

Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι επιδιώκει να καταβάλει την αντίσταση που προβάλλουν η Κίνα και η Ρωσία σε ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή ακόμη πιο σκληρών διεθνών κυρώσεων στην Πιονγκγιάνγκ.

Ειδικοί του 38 North είχαν εκτιμήσει τον Απρίλιο ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να διαθέτει έως και 20 πυρηνικές βόμβες κι ότι είναι σε θέση να παράγει άλλη μια κάθε μήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης