Στον διορισμό ειδικής απεσταλμένης για τις Αφγανές προχώρησαν σήμερα Τετάρτη οι Ηνωμένες Πολιτείες, μια δεδηλωμένη προτεραιότητα για την αμερικανική κυβέρνηση, αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα, τον περασμένο Αύγουστο.

Η Ρίνα Αμίρι, Αμερικανίδα γεννημένη στο Αφγανιστάν, που είχε εργαστεί στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, θα είναι ειδική απεσταλμένη του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών και για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

“Ως ειδική απεσταλμένη, θα εργαστεί σε μια σειρά υποθέσεων κρίσιμης σημασίας για εμένα, για την αμερικανική διοίκηση και για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών: τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των γυναικών και άλλων πληθυσμών που κινδυνεύουν μέσα σε όλη την ποικιλομορφία τους”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Σχεδόν έξι μήνες μετά την αμερικανική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, ο Μπλίνκεν είπε πως οι ΗΠΑ επιθυμούν “ένα ειρηνικό, σταθερό και ασφαλές Αφγανιστάν σε ειρήνη, όπου όλοι οι Αφγανοί να μπορούν να ζήσουν και να ευδοκιμήσουν σε πολιτική, οικονομική και κοινωνική συμπεριληπτικότητα”.

Η Αμίρι, η οποία είχε επικρίνει τη χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, εργάστηκε για δύο δεκαετίες συμβουλεύοντας κυβερνήσεις, τον ΟΗΕ και κέντρα ερευνών για θέματα που σχετίζονταν με το Αφγανιστάν. Υπό τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ήταν υψηλόβαθμη σύμβουλος του ειδικού εκπροσώπου των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Επιδιώκοντας τη διεθνή αναγνώριση, οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν να κυβερνήσουν με λιγότερη ωμότητα από ό,τι κατά την πρώτη διακυβέρνησή τους (1996-2001), αλλά οι γυναίκες εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να είναι αποκλεισμένες από τη δημόσια υπηρεσία και από την πρόσβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι Ταλιμπάν συνιστούν επίσης στους οδηγούς να μην κυκλοφορούν με γυναίκες σε διαδρομές μεγάλων αποστάσεων εάν δεν συνοδεύονται.

Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των γυναικών είναι ένας από τους όρους που θέτουν οι δωρητές προκειμένου να επαναλάβουν τη διεθνή βοήθεια στο Αφγανιστάν.

Χώρα από τις πιο φτωχές στον κόσμο, βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης και ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο μιας επικείμενης “χιονιστιβάδας πείνας”, εκτιμώντας πως 22 από τα περίπου 40 εκατομμύρια Αφγανοί κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν “οξείες διατροφικές ελλείψεις” αυτόν τον χειμώνα.