Η ελευθερία του Τύπου στις ΗΠΑ βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω του τρόπου με τον οποίο δρα η NSA, προειδοποιούν δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) σε έκθεσή τους.

Η έκθεση, προϊόν μελέτης της Αμερικανικής Ένωσης για τις Πολιτικές Ελευθερίες (American Civil Liberties Union, ACLU) και της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) συμπεριλαμβάνει τις γνώμες που εκφράστηκαν σε συνεντεύξεις με 92 δημοσιογράφους, νομικούς, πρώην και εν ενεργεία κυβερνητικούς αξιωματούχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συμπέρασμά της είναι πως τα προγράμματα παρακολούθησης που δημιουργήθηκαν από την Ουάσιγκτον με στόχο να προληφθούν οι επιθέσεις τρομοκρατών υπονόμευσαν την ελευθερία του Τύπου, το δικαίωμα της κοινής γνώμης να ενημερώνεται, καθώς και το δικαίωμα στη νομική βοήθεια.
«Το έργο των δημοσιογράφων και των δικηγόρων βρίσκεται στην καρδιά της δημοκρατίας μας», επισήμανε ο βασικός συγγραφέας του κειμένου, ο Άλεξ Σίνχα. «Όταν επηρεάζεται το δικό τους έργο, επηρεαζόμαστε κι εμείς», τόνισε.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που έδωσαν συνεντεύξεις είναι 46 δημοσιογράφοι που εργάζονται σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, περιλαμβανομένων και αρκετών που έχουν βραβευτεί με Πούλιτζερ, μια τιμητική διάκριση που διατηρεί σημαντικό κύρος.

Εξήγησαν ότι οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για το εύρος των παρακολουθήσεων της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα οι συνήθεις πηγές των δημοσιογράφων να το σκέφτονται δύο φορές πριν μιλήσουν στους δημοσιογράφους, ακόμη και για θέματα τα οποία δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ευαίσθητα ή εμπιστευτικού χαρακτήρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλο και περισσότεροι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν πλέον εξελιγμένες τεχνικές κρυπτογραφίας για τις επικοινωνίες τους, σημειώνεται στην έκθεση. Ορισμένοι δεν μιλούν παρά μόνο μέσω προπληρωμένων τηλεφώνων και αποφεύγουν πλέον εντελώς τις επικοινωνίες μέσω του Διαδικτύου.
Δημοσιογράφοι είπαν ακόμη πως πιστεύουν ότι απλώς και μόνον το αντικείμενο της εργασίας τους σημαίνει ότι στα μάτια των αμερικανικών αρχών είναι εξ ορισμού ύποπτοι και στόχοι παρακολούθησης.

«Υπάρχουν ήδη οκτώ ποινικές διώξεις εναντίον πηγών (σ.σ. δημοσιογράφων επί των ημερών της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα) από τρεις προηγουμένως, και αυτό φυσικά δεν έχει μείνει απαρατήρητο από εμάς και από τις πηγές μας», εξηγεί ο Τσάρλι Σάβατζ, ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας New York Times που έχει τιμηθεί με το βραβείο Πούλιτζερ.

Η έκθεση καλεί τον πρόεδρο Ομπάμα και το Κογκρέσο να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις σε ό,τι φορά τα προγράμματα παρακολουθήσεων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε τον Μάιο ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση της μαζικής συλλογής τηλεφωνικών δεδομένων από την NSA. Το νομοσχέδιο αυτό βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση στη Γερουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης