Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ δεν εξέπληξαν τον Αμερικανό πολιτικό επιστήμονα Τζέιμς Ντέιβις, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο St. Gallen. Όπως τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Deutsche Welle, η πορεία προς τα εκεί ήταν προδιαγεγραμμένη, επειδή η δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων -που εκπροσωπεί ο γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν- δεν ήταν διατεθειμένη για συμβιβασμούς και έκανε το παν για να ανακόψει τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία, που αποτελούν πλέον νόμο του κράτους.

«Θα το ψήφιζαν»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το πρόβλημα, τελικά, βρίσκεται στους Ρεπουμπλικάνους» δηλώνει ο Αμερικανός ειδικός. «Βλέπουμε ένα εντελώς διαιρεμένο κόμμα. Από τη μια η ακροδεξιά πτέρυγα, το λεγόμενο κίνημα “Tea Party”, που στην πραγματικότητα δυσφορεί με την ηγεσία του κόμματος, και από την άλλη ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, που διακατέχεται από άγχος για απώλεια της θέσης του και δεν είναι πρόθυμος να παρουσιάσει τα σχέδια νόμου της Γερουσίας στη Βουλή. Αν έμπαινε σε ψηφοφορία το συγκεκριμένο σχέδιο προϋπολογισμού θα εγκρινόταν, γιατί θα το ψήφιζαν οι Δημοκρατικοί. Υπάρχουν όμως και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι που θα ήταν διατεθειμένοι να το εγκρίνουν για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της κυβέρνησης.»

Οι Αμερικανοί θα καταλάβουν άμεσα τις επιπτώσεις από την παράλυση του Δημοσίου. Υπηρεσίες έκλεισαν -εκτός από τις απολύτως αναγκαίες-, κρατικά νοσοκομεία υπολειτουργούν, μόνο οι στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό -όπως στο Αφγανιστάν- δεν θα σταματήσουν άμεσα.


«Κακό μήνυμα»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες θα νιώσουν στο πετσί τους τι σημαίνει παράλυση του δημόσιου τομέα, κάτι που το επιδιώκει και ο πρόεδρος Ομπάμα, γιατί θέλει να αντιληφθούν πού πηγαίνουν οι φόροι τους και να ξεμπροστιάσει τους Ρεπουμπλικάνους. Αλλά τι μήνυμα στέλνει η Ουάσιγκτον στο εξωτερικό; «Πολύ κακό» λέει ο καθηγητής Τζέιμς Ντέιβις. «Οι άνθρωποι κοιτούν προς την Ουάσιγκτον και αναρωτιούνται τι είδους χώρα είναι. Κηρύττει σε ολόκληρο τον κόσμο τη δημοκρατία και θέλει να αναλάβει ηγετικό ρόλο, αλλά δεν είναι σε θέσει να φέρει σε πέρας ούτε έναν προϋπολογισμό». Ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας πιστεύει ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί αναγκαστικά λύση. «Θεωρώ ότι κάποτε οι Ρεπουμπλικάνοι θα συνθηκολογήσουν. Υποθέτω ότι το πόκερ θα κρατήσει μέρες ακόμη, αλλά ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζο Μπένερ θα καταλάβει ότι θα πρέπει κάτι να κάνει. Θα του κοστίσει το πόστο του, αλλά θα γίνει προς το συμφέρον της χώρας.»

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης