Οι αμερικανικές αρχές απομάκρυναν μετανάστες από μια πόλη του Τέξας όπου χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως Αϊτινοί, είχαν συγκεντρωθεί κάτω από μια γέφυρα αφού διέσχισαν τον ποταμό Ρίο Γκράντε και πέρασαν από το Μεξικό στις ΗΠΑ.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters είδαν ένα λευκό λεωφορείο, συνοδευόμενο από πράκτορες της υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP) να μπαίνει στο αεροδρόμιο της πόλης Ντελ Ριο και κατόπιν μια ομάδα να επιβιβάζεται σε ένα αεροσκάφος της Ακτοφυλακής. Μια αστυνομική πηγή είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν μετανάστες ενώ μια άλλη, που έχει γνώση της λειτουργίας του αεροδρομίου, ανέφερε ότι το αεροπλάνο κατευθυνόταν στο Ελ Πάσο του Τέξας.

Στο μεταξύ, ο Τομ Καρτράιτ, της ομάδας «Μάρτυρες του Συνόρου» η οποία παρακολουθεί τις πτήσεις της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) είπε στο Reuters ότι αναχώρησαν από το Τέξας τρεις πτήσεις, μία από το Λαρέντο και δύο από το Σαν Αντόνιο, μεταφέροντας Αϊτινούς πίσω στην Αϊτή.

Οι εκπρόσωποι της ICE δεν ανταποκρίθηκαν σε ένα αίτημα να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι επιταχύνει τις απελάσεις στην Αϊτή, στέλνοντας περισσότερους πράκτορες της CBP στην περιοχή, ενώ θα λάβει και άλλα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική και πολιτική κρίση που προκαλείται από το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο, κάτω από άθλιες συνθήκες, κάτω από τη γέφυρα που συνδέει το Ντελ Ρίο με τη Σιουδάδ Ακούνια του Μεξικού.

Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές των συνόρων λένε ότι οι περισσότεροι μετανάστες είναι Αϊτινοί.

Δημοσιογράφοι του Reuters είδαν δεκάδες αξιωματικούς των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν έφιπποι, από την αμερικανική πλευρά των συνόρων. Ένα ελικόπτερο του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας πετούσε στην περιοχή ενώ είχαν τοποθετηθεί και κίτρινες κορδέλες με την ένδειξη «περιοχή αποκλεισμένη από τον σερίφη, μην περνάτε».

Ο Αϊτινός Ζαν Αζνόρ, η Χιλιανή σύζυγός του Μακαρένα Βίνες και ο γιος τους, 17 μηνών, δεν επετράπη να περάσουν στο αμερικανικό έδαφος σήμερα. Ο Αζνόρ, με τα πόδια του ακόμη μέσα στο νερό, είπε ότι η οικογένεια έχει ξοδέψει όλα τα χρήματά της και δεν έχει πού να μείνει στο Μεξικό. «Δεν μπορώ να περάσω εδώ, δεν μπορώ να περάσω εκεί. Τι να κάνω;» διερωτήθηκε.

Το ζευγάρι ρώτησε τους ντόπιους αν ήξεραν κάποιο μέρος για να μείνουν στο Μεξικό, λέγοντας ότι θα επιχειρήσουν και πάλι να περάσουν στις ΗΠΑ.

Η όχθη του ποταμού από την πλευρά του Μεξικού ήταν γεμάτη με μπουκάλια νερού και κουτιά φαγητού, ένδειξη του πόσοι πολλοί άνθρωποι τον διέσχισαν για να περιμένουν στις ΗΠΑ τις διαδικασίες μετανάστευσης. Οι επίδοξοι μετανάστες πήγαιναν στο Μεξικό για να αγοράσουν προμήθειες και να τις μεταφέρουν στον αυτοσχέδιο καταυλισμό τους κάτω από τη γέφυρα αλλά από σήμερα φαίνεται ότι δεν επιτρέπεται να το κάνουν πια.

Οι δημοσιογράφοι του Reuters δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν στην περιοχή όπου ο δήμαρχος του Ντελ Ρίο Μπρούνο Λοζάνο είπε το Σάββατο ότι ζουν πάνω από 14.000 μετανάστες.

«Έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση» στον ποταμό, ανέφερε ο Αϊτινός μετανάστης Εντισον Λανγκλέ, 24 ετών, με γραπτό μήνυμά του στο πρακτορείο. «Χθες το βράδυ μας έδωσαν νερό και ένα σνακ. Για σήμερα δεν ξέρω», πρόσθεσε.

Πολλοί από τους Αϊτινούς είπαν ότι έφυγαν από την πατρίδα τους και αρχικά εγκαταστάθηκαν στη νότια Αμερική. Κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια το τελευταίο διάστημα επειδή δεν μπορούσαν να νομιμοποιήσουν την παραμονή τους στις χώρες όπου βρίσκονταν ή αντιμετώπιζαν προβλήματα ρατσισμού ή δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή δουλειά.

Το DHS ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα επισπεύσει τις πτήσεις επιστροφής των μεταναστών στην Αϊτή και άλλους προορισμούς εντός των επόμενων 72 ωρών. Βρίσκεται σε επαφή με τις χώρες απ’ όπου ξεκίνησαν το ταξίδι τους οι άνθρωποι αυτοί, ώστε να δεχτούν να τους παραλάβουν.