Nέα έκθεση του αμερικανικού στρατού προβλέπει απογοητευτικό εγγύς μέλλον ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, με έλλειψη ενέργειας και νερού, αυξημένες ροές προσφύγων – καθώς και περισσότερες ευκαιρίες για παρέμβαση και κατάληψη φυσικών πόρων στην Αρκτική.
Πίσω από τον θαμπό τίτλο «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον αμερικανικό στρατό» βρίσκεται η αναφορά 52 σελίδων από ομάδα επιστημόνων που περιγράφει τα αποκαλυπτικά σενάρια: Συγκρούσεις που εξαναγκάζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων να εκτοπίζονται, την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας, κατάρρευση του αμερικανικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και μεταφοράς και την αδυναμία του ίδιου του Στρατού να παράσχει νερό για τα στρατεύματά του, για να αναφέρουμε μερικά από όσα περιγράφονται.
Ωστόσο, προβλέπει επίσης μεγαλύτερο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο στρατός τόσο για την άμβλυνση των επιπτώσεων αυτών των αλλαγών στις ΗΠΑ όσο και για την παρέμβαση στις καταστροφές που προκαλούνται στο εξωτερικό. Η έκθεση τέθηκε σε κυκλοφορία τον Μάιο από τον τότε αρχηγό του στρατού στρατηγό Mark Milley. Δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Κλιματικής Ασφάλειας του Πολεμικού Κέντρου του Στρατού τον Αύγουστο, αλλά είχε προσελκύσει λίγη προσοχή μέχρι πρόσφατα.
Από τα πιο απροκάλυπτα βραχυπρόθεσμα σενάρια που περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι η κατάρρευση του αμερικανικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα 20 χρόνια, αφήνοντας τη χώρα χωρίς ψύξη, διανομή νερού, φως, θέρμανση, κλιματισμό, επικοινωνίες, δημόσιες συγκοινωνίες, , ή σχεδόν τίποτα από όσα χρειάζεται ο τεχνολογικός πολιτισμός.
Λίγη αισιοδοξία
Όμως δεν είναι όλα θλιβερά και καταστροφικά, καθώς οι πολικοί πάγοι υποχωρούν, ο ορυκτός πλούτος της Αρκτικής είναι ψηλότερος – «αν φυσικά, ο στρατός των ΗΠΑ μπορεί να ασκήσει τον έλεγχό του από αυτούς τους ενοχλητικούς Ρώσους, ούτως ή άλλως».
Ο αμερικανικός στρατός πρέπει να αρχίσει αμέσως να επεκτείνει την ικανότητά του να λειτουργεί στην Αρκτική για να υπερασπιστεί οικονομικά συμφέροντα και να συνεργαστεί με συμμάχους σε όλη την περιοχή.
Κατηγορώντας τη Μόσχα για «στρατιωτικοποίηση» της Αρκτικής, η έκθεση απαιτεί περισσότερα χρήματα να δαπανηθούν για τις στρατιωτικές δυνατότητες των ΗΠΑ στην περιοχή, έτσι ώστε η Ουάσινγκτον να έχει πρόσβαση στο πετρέλαιο κάτω από την κατεψυγμένη θάλασσα.
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης