Οι τελευταίες στιγμές της ζωής του Ουόλτερ Σκοτ αποτυπώθηκαν σε βίντεο: ο μαύρος άνδρας τρέχει. Ένας αστυνομικός τον πυροβολεί στην πλάτη. Ο Ουόλτερ Σκοτ καταρρέει. Το περιστατικό του Νορθ Τσάρλεστον θέτει εκ νέου το ζήτημα της υπερβολικής βίας της αμερικανικής αστυνομίας.

Ο Μάικλ Σλάγκερ, ο αστυνομικός, λευκός, πυροβόλησε οκτώ φορές τον Ουόλτερ Σκοτ και τον πέτυχε πέντε. Ο αστυνομικός συνελήφθη, κατηγορείται για φόνο και εκδιώχθηκε από την αστυνομία της πόλης αυτής των νοτιο-ανατολικών ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), στις περιπτώσεις 2.700 θανάτων όπου η αστυνομία χρησιμοποίησε «δικαιολογημένη» βία μεταξύ 2005 και 2011, μόνο σε 41 αστυνομικούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Σύμφωνα με το νόμο, η χρήση θανατηφόρου βίας δικαιολογείται όταν υπάρχει κίνδυνος για τους αστυνομικούς ή τους πολίτες, ή σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν ο ύποπτος έχει τραπεί σε φυγή μετά τη διάπραξη ενός αδικήματος ή μιας εγκληματικής πράξης.

Στην περίπτωση του Νορθ Τσάρλεστον, ο αστυνομικός δήλωσε αργότερα ότι απειλείτο από τον Σκοτ, αλλά μετά την προβολή του βίντεο την Τρίτη, ο Σλάγκερ κατηγορήθηκε για φόνο και εκδιώχθηκε από την αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι εκτέλεση, ξεκάθαρα και απλά. Ο αστυνομικός πυροβόλησε τον άνδρα αυτόν στην πλάτη, έριξε εναντίον του οκτώ φορές», εξήγησε ο Ράντολφ ΜακΛάφλιν, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Pace στη Νέα Υόρκη.

Η εκπαίδευση των αστυνομικών έχει καθοριστική σημασία και πρέπει να περιλαμβάνει ένα κεφάλαιο για τις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων, πόσο μάλλον όταν πρέπει να λάβουν αποφάσεις σε κλάσματα του δευτερολέπτου σε εξαιρετικά στρεσογόνες καταστάσεις. «Αν οι αστυνομικοί δεν ενεργούν σωστά, θα σκοτώνονται αθώοι. Σήμερα οι αστυνομικοί τραβούν το όπλο και πυροβολούν όλο και περισσότερο. Ωστόσο, όταν οι φυλετικές προκαταλήψεις προστίθενται σε μια ακατάλληλη εκπαίδευση, το αποτέλεσμα είναι ανησυχητικό, εκτιμά ο ΜακΛάφλιν.

Ειδικά, προσθέτει ο Μάικ Χάνταντ, δικηγόρος των δικαιωμάτων του πολίτη, όταν οι αστυνομικοί προτρέπονται να χρησιμοποιούν τα όπλα τους αρκετά πιο συχνά σε σχέση με το παρελθόν. «Οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται για να πυροβολούν με την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα ώστε να μην διατρέξουν τον παραμικρό κίνδυνο, αψηφώντας ενδεχομένως τον κίνδυνο στον οποίο οι ίδιοι να θέσουν τους πολίτες», υποστηρίζει ο Χαντάντ, ο οποίος είναι και διευθυντής του Εθνικού Προγράμματος Λογοδοσίας της Αστυνομίας, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που ζητεί η αστυνομία να είναι υπόλογη για τις ενέργειές της όταν αυτές έχουν σχέση με την υπερβολική χρήση βίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κουλτούρα των όπλων

Ο θάνατος του Ουόλτερ Σκοτ εντάσσεται σε σειρά περιστατικών που εμπλέκουν την αστυνομία και την υπερβολική βία που χρησιμοποιεί εναντίον των μαύρων, όπως ο θάνατος του Μάικλ Μπράουν, του 18χρονου μαύρου που σκοτώθηκε το πέρυσι το καλοκαίρι στο Φέργκιουσον, ένα περιστατικό που είχε προκαλέσει βίαιες ταραχές στο Μιζούρι και διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Τον Ιούλιο, ένας ακόμη μαύρος, ο 43χρονος Ερικ Γκάρνερ, πέθανε από ασφυξία κατά τη διάρκεια βίαιης σύλληψής του στη Νέα Υόρκη. Σε ερασιτεχνικό βίντεο που έκανε το γύρο του κόσμου, ο Γκάρνερ εμφανίζεται ακινητοποιημένος από λαβή αστυνομικού στο έδαφος να επαναλαμβάνει: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Ωστόσο, η αστυνομία αρνείται οποιαδήποτε φυλετική προκατάληψη και δηλώνει ότι περιορίζεται, τις περισσότερες περιπτώσεις, στο νομικό πλαίσιο. «Δυστυχώς, μας εξετάζουν από πολύ κοντά. Μόλις κάτι συμβεί και εγείρεται φυλετικό θέμα, η κοινή λογική πετιέται στη θάλασσα», δήλωσε ο Ντελρόι Μπάρτον, πρόεδρος του συνδικάτου της αστυνομίας της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με έκθεση του FBI, της ομοσπονδιακής αστυνομίας, το 2013, η αμερικανική αστυνομία ήταν η αιτία για 461 «δικαιολογημένους» θανάτους, έναντι 426 το 2012 και 404 το 2011.

Συγκριτικά, η μη κυβερνητική οργάνωση Inquest αναφέρει ότι 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν από αστυνομικούς στη Βρετανία πέρυσι, έναντι 31 το 2013 και 24 το 2012. «Έχουμε μια κουλτούρα των όπλων. Αυτό είναι ένα από τα δεδομένα του προβλήματος», καταλήγει ο καθηγητής ΜακΛάφλιν.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης