Την επιστροφή των μαλλιαρών μαμούθ, ενός είδους που εξαφανίστηκε πριν από 4.000 χρόνια, στα παγωμένα εδάφη της Αρκτικής, οραματίζεται μια νέα αμερικανική εταιρεία, η Colossal.

Η εταιρεία «θα ξεκινήσει ένα πρακτικό και αποτελεσματικό μοντέλο αναδημιουργίας και θα είναι η πρώτη που θα εφαρμόσει προηγμένες τεχνικές τροποποίησης του γενετικού κώδικα για να επανεισάγει το μαλλιαρό μαμούθ στην αρκτική τούνδρα», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της.

Η επαναδημιουργία ζώων παρόμοιων με ένα είδος που έχει εξαφανιστεί, μέσω της γενετικής, δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, με ορισμένους ερευνητές να διερωτώνται κατά πόσο είναι δυνατόν να επιτευχθεί κάτι τέτοιο και άλλους να ανησυχούν για τους κινδύνους από την εφαρμογή της.

Η εταιρεία, δημιούργημα του επιχειρηματία Μπεν Λαμ και του γενετιστή Τζορτζ Τσερτς, σκοπεύει να εισάγει DNA του μαλλιαρού μαμούθ (από τα δείγματα που έχουν βρεθεί στη Σιβηρία) στο γονιδίωμα ασιατικών ελεφάντων, ελπίζοντας ότι θα δημιουργήσει ένα υβριδικό είδος. Οι ελέφαντες της Ασίας και τα μαλλιαρά μαμούθ έχουν παρόμοιο DNA, κατά 99,6%, σύμφωνα με την Colossal.

Η δημιουργία υβριδικών παχύδερμων και η επανεισαγωγή τους στην τούνδρα θα επιτρέπει «να αποκατασταθούν τα οικοσυστήματα που χάθηκαν, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να σταματήσει ή και να αντιστραφεί η κλιματική αλλαγή», υποστηρίζει η εταιρεία. Τα μαμούθ θα μπορούσαν για παράδειγμα «να ξαναδώσουν ζωή στα αρκτικά λιβάδια» που συλλαμβάνουν το διοξείδιο του άνθρακα και απορροφούν το μεθάνιο, δυο αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας κατάφερε να συλλέξει 15 εκατομμύρια δολάρια, από ιδιωτικά κεφάλαια, για να πετύχει αυτόν τον στόχο, παρά τον σκεπτικισμό που εκφράζουν πολλοί. «Υπάρχουν τόσα προβλήματα που θα εμφανιστούν στην πορεία», εξήγησε η βιολόγος Μπεθ Σαπίρο στην εφημερίδα New York Times. «Δεν πρόκειται για επαναδημιουργία. Δεν θα ξαναϋπάρξουν μαμούθ στη Γη. Αν τελικά λειτουργήσει, θα πρόκειται για ένα χιμαιρικό ελέφαντα, έναν εντελώς καινούριο οργανισμό, συνθετικό και γενετικά τροποποιημένο» ανέφερε εξάλλου η Τόρι Χέριτζ, βιολόγος και παλαιοντολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.