Άλλος ένας θανατοποινίτης εκτελέστηκε στις ΗΠΑ, αυτή τη φορά στο Χάντσβιλ του Τέξας, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2001 για το φόνο της γυναίκας του καθώς και ενός αστυνομικού. Ο θάνατος του 39χρονου Φρανκ Γκαρσία διαπιστώθηκε στις 03:02 τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), δέκα λεπτά αφότου του χορηγήθηκε στη φυλακή θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα χημικών ουσιών από φιαλίδιο. Από το 2002 είχε καταθέσει πολλές εφέσεις κατά της απόφασης, αλλά όλες απορρίφθηκαν. Η εκτέλεσή του ήταν η 12η εφέτος στο Τέξας και η 39η στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ δεκαοκτώ εκλεγμένοι, εν ενεργεία και πρώην πολιτικοί, πρώην εισαγγελείς και δικαστές, περιλαμβανομένου του πρώην κυβερνήτη του Τέξας Μαρκ Ουάιτ, ζήτησαν χθες, σε ανοικτή κοινή τους επιστολή, από τον κυβερνήτη του Τέξας Ρικ Πέρι να καθυστερήσει τη εκτέλεση ενός θανατοποινίτη, του Χανκ Σκίνερ -ο οποίος δηλώνει αθώος- προκειμένου να γίνουν εξετάσεις βάσει του γενετικού του υλικού (DNA).

Ο 48χρονος σήμερα Σκίνερ είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για την τριπλή δολοφονία της κοπέλας του, που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, και των δύο γιων της, που μαχαιρώθηκαν, εν έτει 1993.

Η εκτέλεσή του είναι προγραμματισμένη για την 9η Νοεμβρίου.

«Το να εκτελεστεί ο κ. Σκίνερ χωρίς να εξεταστούν όλα τα στοιχεία θα κατεδείκνυε αδιαφορία από μέρους των αρχών στην πιθανότητα σφάλματος σε αυτή την υπόθεση και θα υπέσκαπτε χωρίς λόγο την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης στο Τέξας», ανέφερε η επιστολή προς τον Πέρι, που διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για να αντιμετωπίσει τον Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές το 2012.

Οι υπογράφοντες επισήμαναν την περίπτωση της αθώωσης του Μάικλ Μόρτον αυτό τον μήνα χάρη σε εξετάσεις του DNA του, έπειτα από 25 χρόνια που παρέμεινε φυλακισμένος. Αναφέρουν επίσης ότι δημοσκοπήσεις «καταδεικνύουν πως το 85% των Τεξανών συμφωνούν οι κρατούμενοι να έχουν ευρεία πρόσβαση σε εξετάσεις DNA».

Το 2010 το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αναστείλει την εκτέλεση του Σκίνερ 15 λεπτά πριν θανατωθεί, ενώ τον Μάρτιο του επέτρεψε να προσφύγει σε ομοσπονδιακό δικαστήριο το οποίο θα εκκαλείτο να κρίνει εάν έπρεπε να γίνουν εξετάσεις του DNA του.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας