Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν άσκησε έφεση στην απόφαση των βρετανικών αρχών να μην εκδώσουν στις ΗΠΑ τον ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η έφεση αυτή καταδεικνύει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να δικάσει τον Ασάνζ για τη μαζική δημοσιοποίηση χιλιάδων εμπιστευτικών εγγράφων, κυρίως διπλωματικών και στρατιωτικών, από το 2009 και μετά.

Η Ουάσινγκτον είχε περιθώριο μέχρι και σήμερα Παρασκευή να εφεσιβάλει την απόφαση της δικαστού Βανέσα Μπάριτσερ, η οποία στις 4 Ιανουαρίου αρνήθηκε να εκδώσει τον Ασάνζ στις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «κίνδυνο αυτοκτονίας» του Αυστραλού. «Ναι, υποβάλαμε έφεση και συνεχίζουμε να ζητάμε την έκδοσή του», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρκ Ραϊμόντι.

Πολλές οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθεροτυπίας είχαν ζητήσει από τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την υπόθεση, εκτιμώντας ότι η δίωξη του Ασάνζ «απειλεί την ελευθερία του Τύπου» και θα δημιουργούσε προηγούμενο, αν «ποινικοποιηθούν» οι δημοσιογραφικές πρακτικές. Υποστηρικτές του Ασάνζ είχαν επίσης ζητήσει από τον προηγούμενο πρόεδρο, τον Ντόναλντ Τραμπ, να του απονείμει χάρη.

Πριν από μια δεκαετία, ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ θυμίζει περισσότερο «τρομοκράτη υψηλής τεχνολογίας» παρά κληρονόμο των δημοσιογράφων που, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, αποκάλυψαν τα απόρρητα «Έγγραφα του Πενταγώνου», τα οποία αποδείκνυαν τα ψέματα των ΗΠΑ για τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Ο 49χρονος Αυστραλός κρατείται στη Βρετανία, αναμένοντας την εκδίκαση της έφεσής του. Η μνηστή του, Στέλλα Μόρις, ζήτησε από τις βρετανικές δικαστικές αρχές να απορρίψουν το αίτημα των ΗΠΑ. «Κάθε διαβεβαίωση που θα μπορούσε να δώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης (των ΗΠΑ) για τις νομικές διαδικασίες ή για το καθεστώς κράτησης του Τζούλιαν όχι μόνο θα ήταν άχρηστη αλλά και χωρίς νόημα. Εδώ και πολύ καιρό, σε ό,τι αφορά τη μεταχείριση των κρατουμένων, οι ΗΠΑ δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στις χώρες που δέχονται την έκδοση, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, όπως έχουν αποδείξει κατ’ επανάληψη οι οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε σε ανακοίνωσή της.

Η αμερικανική δικαιοσύνη θέλει να παραπέμψει τον Ασάνζ με την κατηγορία της κατασκοπείας, επειδή δημοσιοποίησε περισσότερα από 700.000 απόρρητα στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα που αφορούσαν κατά κύριο λόγο το Ιράκ και το Αφγανιστάν.