Οι καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τη Λουιζιάνα το Σαββατοκύριακο προκάλεσαν την απομάκρυνση 30.000 και πλέον κατοίκων από τις εστίες τους και τον θάνατο επτά ανθρώπων, ενώ στην Καλιφόρνια, η οποία πλήττεται από μια ξηρασία δίχως ιστορικό προηγούμενο, μια νέα πυρκαγιά έτρεψε σε φυγή χιλιάδες πολίτες.
Στις νότιες ΗΠΑ, ο κυβερνήτης της Λουιζιάνας Τζον Μπελ Έντουαρντς έκανε λόγο για πλημμύρες “δίχως προηγούμενο” κατά τη διάρκεια των οποίων 30.000 άνθρωποι διασώθηκαν. Οι 14.000 από αυτούς βρήκαν κατάλυμα σε καταφύγια, κυρίως στο Μπατόν Ρουζ και τα προάστιά του.
Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος επτά ανθρώπων, δήλωσε στο CNN ο επικεφαλής της αστυνομίας της πολιτείας της Λουιζιάνας, ο Μάικ Έντμονσον, προειδοποιώντας όμως ότι ο απολογισμός ενδέχεται να αποδειχθεί ακόμη πιο βαρύς.
Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν το απόγευμα της Δευτέρας από ελικόπτερο των αρχών του Μπατόν Ρουζ κατέγραψαν ολόκληρες περιοχές να βρίσκονται κάτω από το νερό και δρόμους, δάση και κατοικημένες συνοικίες να έχουν καλυφθεί από βουνά λάσπης.
Το επίπεδο των υδάτων σε διάφορους ποταμούς και υδατορεύματα αναμενόταν να παραμείνει ασυνήθιστα αυξημένο έως σήμερα τουλάχιστον, αν και κατά τόπους το επίπεδο των νερών αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί από αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ. Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί για περίπου 40.000 επιχειρήσεις και κατοικίες.
Χθες Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, ώστε να μπορέσουν να εκταμιευθούν ομοσπονδιακά κεφάλαια αρωγής για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Σύμφωνα με την Εθνοφρουρά της Λουιζιάνας, περίπου 1.700 στρατιωτικοί κινητοποιήθηκαν για να αντιμετωπίσουν την κρίση που προκάλεσαν οι πλημμύρες, κυρίως γύρω από την πρωτεύουσα Μπατόν Ρουζ. Η βροχόπτωση έφθασε τα 50 εκατοστά κατά τόπους μέσα σε δύο ημέρες, όπως διευκρίνισε η μετεωρολογική υπηρεσία. Έχει κινητοποιηθεί και ο αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος διανέμει τρόφιμα, πόσιμο νερό, κουβέρτες και άλλα.
Κι ενώ η κατάσταση στη Λουιζιάνα θυμίζει την καταστροφή του τυφώνα Κατρίνα ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε 1.800 ανθρώπους το 2005, οι Καλιφορνέζοι βρίσκονται αντιμέτωποι με επίσης φρικτές μνήμες.
Περίπου 160 χλμ. βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, σε μια περιοχή που είχε πληγεί σκληρά από μια πυρκαγιά γιγαντιαίων διαστάσεων το 2015, οι φλόγες τρομοκρατούν ξανά τον πληθυσμό από το Σάββατο. Η λεγόμενη Clayton Fire έχει απανθρακώσει ήδη πάνω από 16.000 στρέμματα και οι 1.700 άνδρες της πολιτειακής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έχουν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τη φωτιά δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να θέσουν υπό έλεγχο παρά μόνο το 5% των μετώπων, σύμφωνα με την Cal Fire, την υπηρεσία που είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην πολιτεία.
Πάνω από 175 κτίρια έχουν καταστραφεί και η φωτιά συνεχίζει να κινείται “επιθετικά” προς τον βορρά, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Πάνω από 4.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή. Το 2015, 1.300 κατοικίες και 310.000 στρέμματα είχαν απανθρακωθεί στην ίδια περιοχή, όπου η λεγόμενη Valley Fire στοίχισε τη ζωή σε 4 ανθρώπους.
Το βράδυ της Δευτέρας ο σερίφης Μπράιαν Μάρτιν ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός άνδρα, του Ντέιμιν Άντονι Πάσιλκ, 40 ετών, ο οποίος κατηγορείται για πολλαπλούς εμπρησμούς από πρόθεση. Ο άνδρας φέρεται να προκάλεσε “αναρίθμητες φωτιές” κατά την διάρκεια της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με την Cal Fire, κι αντιμετωπίζει κατηγορίες για τουλάχιστον 17 εμπρησμούς.
Νοτιότερα, η λεγόμενη Soberanes Fire, η οποία στοίχισε τη ζωή σε έναν χειριστή μπουλντόζας, τραυμάτισε άλλους τρεις ανθρώπους κι απανθράκωσε 300.000 στρέμματα, έχει τεθεί υπό έλεγχο κατά το 60%. Περίπου 4.100 πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς αυτής.