Του Φάνη Επιτροπάκη
Πριν o Ντόναλντ Τραμπ εξεπλήξει το αμερικανικό έθνος και κερδίσει τις εκλογές -ο ίδιος ποτέ δεν είχε προβλεφθεί ότι θα κέρδιζε- κυκλοφόρησε το λεγόμενο σχέδιο του, για τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του.
Σχέδιο που προσέδιδε μια χαλαρή περιγραφή των στόχων του. Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι ορισμένες από τις προθέσεις του, μόλις και μετά βίας μπορεί να αξιοποιηθούν, ενώ κάποιοι επισημαίνουν ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν εθνική καταστροφή.
Ενώ οι στόχοι του Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες θα μπορούσαν να είναι περισσότερο εφικτές δεδομένης και της πλειοψηφίας στη Βουλή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, θεωρείται από δύσκολο έως και απίθανο, να είναι σε θέση να υλοποιήσει τις περισσότερες από τις υποσχέσεις, της προεκλογικής του εκστρατείας.
Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό για εκλεγμένους προέδρους καθώς το «PolitiFact.com», εκτιμά ότι ακόμη και ο Πρόεδρος Ομπάμα πραγματοποίησε μόλις το 45 τοις εκατό των 500 υποσχέσεων που έδωσε, κατά τη διάρκεια των εκστρατειών για την εκλογή του και μόνο.
Απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο στο Gettysburg (PA), στις 23 Οκτωβρίου, ο μεγιστάνας του Μανχάταν μίλησε γι’ αυτό που περιεγράφη ως “σύμβαση με τους αμερικανικούς ψηφοφόρους”.
Η σύμβαση αποτελείται από τις υποσχέσεις του, για τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του, αλλά και πάλι υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ της πεποιθήσεως και της μετουσίωσής της, σε πράξη. Και δεν είναι δύσκολο να μπορέσει να αξιολογήσει κανείς, με βάση το πρόγραμμα αυτό, το πόσο πιθανό είναι o κ. Tραμπ να είναι σε θέση να μετατρέψει απρόσκοπτα αυτές τις υποσχέσεις, σε πολιτική δράση.
Ο ίδιος είχε πει πάντως ότι “στις 8 Νοεμβρίου οι Αμερικανοί ψηφίζουν γι’ αυτό το πρόγραμμα των 100 ημερών, για την αποκατάσταση της ευημερίας στην οικονομία, την ασφάλειά μας στις κοινότητές μας και την εντιμότητα της κυβερνήσεώς μας”.
Αν κάνουμε αυτά τα βήματα είχε πει, θα έχουμε μία κυβέρνηση από και για τους ανθρώπους.
Και ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ σήμερα, με μία φωτογραφία που ανήρτησε στο Facebook παρείχε τη διαβεβαίωση, ότι θα υλοποιήσει μέχρι κεραίας, αυτές τις υποσχέσεις του.
Σχέδιο φροντίδας – Obamacare
Ο κ. Τραμπ δεσμεύτηκε είτε να καταργηθεί είτε να αντικατασταθεί το «Obamacare», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς, θα μπορούσε να αντικαταστήσει το πρόγραμμα.
Ωστόσο, μετά τις εκλογές, έχει ήδη δηλώσει ότι θα κρατήσει τουλάχιστον δύο διατάξεις της σχετικής διάταξης νόμου.
Θυμίζουμε εδώ ότι ο ίδιος έχει αναφέρει, πως θα επιτραπεί στους ενήλικες να υπάγονται στην ασφάλιση υγείας των γονέων τους, μέχρι και τα 26 τους χρόνια, ενώ έχει ξεκαθαρίσει επίσης ότι θα κρατήσει το νόμο που υποχρεώνει τις ασφαλιστικές εταιρείες, να καλύπτουν τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις.
Η τύχη του υπόλοιπου προγράμματος υγείας «Obamacare», παραμένει άγνωστη.
Μετανάστευση
Ο κ. Τραμπ δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει αμέσως τα σύνορα και «να οικοδομηθεί ένα τείχος που θα χωρίζει το Μεξικό από τις Ηνωμένες Πολιτείες». Υποστηρίζει επίσης, ότι το Μεξικό θα πληρώσει το κόστος ανέγερσής του.
Οι ειδικοί έχουν από καιρό πάντως προειδοποιήσει τον μεγιστάνα του Μανχάταν, πως η κατασκευή ενός τείχους δεν είναι εφικτή, μέχρι στιγμής όμως ο ίδιος δείχνει ανυποχώρητος.
Επιπλέον, ακόμη και με μία πλειοψηφία στο Κογκρέσο, τα σχέδιά του είναι απίθανο να περάσουν λόγω του κόστους, σύμφωνα με τους Times και του… υλικοτεχνικού εφιάλτη που θα προκαλέσει.
Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ υπεσχέθη επίσης να απελάσει “δύο με τρία εκατομμύρια μετανάστες που έχουν διαπράξει εγκλήματα” κατά τη διάρκεια των πρώτων 100 ημερών του. Η New York Times τονίζει ότι ακόμη και αυτό το εθνικό σχέδιο, είναι απίθανο να υλοποιηθεί, διότι νομικά δεν επιτρέπεται να απελαύνονται ακόμη και οι εγκληματίες, χωρίς τη δέουσα διαδικασία.
Πάντως ο κ. Τραμπ θα θεσπίσει νέες διαδικασίες επιλογής για τη μετανάστευση προκειμένου όπως είχε πει ο ίδιος, να εξασφαλιστεί ότι “όσοι έχουν εισαχθεί στη χώρα αντιπροσωπεύουν τις αρχές και τις αξίες των ΗΠΑ”.
Η αποκατάσταση της ειλικρίνειας στην Ουάσιγκτον DC
Παρά τη δέσμευση του να αποστραγγίξει το «βάλτο» της διαφθοράς της πολιτικής στην DC, ο μεγιστάνας των ακινήτων, περιβάλλεται στην παρούσα φάση, από στελέχη με πολύχρονη πολιτική εξουσία, κατά την πρώτη εβδομάδα, μετά την εκλογή του.
Ο κ. Τραμπ έχει διορίσει τον Reince Priebus (σημερινό πρόεδρο της RNC), ως διευθυντή του προσωπικού του, ενώ πολλοί δυσανασχέτησαν όταν διόρισε τον Στιβ Μπάνον -πρόεδρο του υπερσυντηρητικού χώρου των μέσων ενημέρωσης Breitbart- ως ανώτερο σύμβουλο του Λευκού Οίκου.
Τα περισσότερα από τα ονόματα που ενέταξε στο γραφείο του, είναι εκείνοι οι λεγόμενοι πολιτικοί καριέρας, σύμφωνα πάντα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Ο Ντόναλντ Τραμπ επίσης, υποσχέθηκε να εφαρμόσει όρια στο Κογκρέσο και να περιορίσει τη διαφθορά.
Το εξωτερικό εμπόριο
Ο πάμπλουτος Τραμπ έχει «ορκιστεί» ότι θα καταφέρει να επαναφέρει τις off-shore εταιρείες σε αμερικανικό έδαφος και θα προχωρήσει στην επιβολή δασμών, στα εισαγόμενα εμπορεύματα.
Επιπροσθέτως, εδεσμεύθη, να τιμωρήσει τις εταιρείες που απασχολούν φθηνότερο εργατικό δυναμικό εκτός της χώρας.
Συν τοις άλλοις αναμένεναι να ακολουθήσει μία νέα πολιτική προστατευτισμού στο πεδίο του εμπορίου, ενώ θα επαναδιαπραγματευτεί τη NAFTA, τη «χειρότερη συμφωνία που έχει υπογραφτεί ποτέ», όπως διατείνεται.
Πάντως προτίθεται σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν, να διερευνήσει τις οικονομικές συνέπειες μίας ενδεχόμενης εξόδου από την NAFTA.
Τη συμφωνία είχαν συνάψει η Ουάσινγκτον και η Οτάβα το 1989 και το Μεξικό προσχώρησε σε αυτήν, το 1994.
Ο κ. Τραμπ είναι πιθανό επίσης, να απορρίψει και το TPP ενώ δεν αποκλείεται να ξεκινήσει έναν διεθνή εμπορικό πόλεμο, ιδιαίτερα με την Κίνα.
Κλιματική αλλαγή
Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι η Κίνα ενορχήστρωσε την έννοια της υπερθέρμανσης του πλανήτη για να δημιουργήσει πρόβλημα στις εμπορικές σχέσεις της Αμερικής και σε tweet του ο δισεκατομμυριούχος έχει υποστηρίξει, ότι η κλιματική αλλαγή «δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να μας απασχολήσει τουλάχιστον άμεσα».
Και το γραφείο του από την άλλη, έχει υποσχεθεί να ακυρώσει τα δισεκατομμύρια σε πιστώσεις πληρωμών για τα προγράμματα των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να επιλυθεί το πρόβλημα με την μόλυνση του νερού στην Αμερική.
Εάν πάντως ο κ. Τραμπ δεν επικυρώσει εκ νέου τη διεθνή «Συμφωνία του Παρισιού» για το κλίμα, θα μπορούσε να τέθει «ζήτημα» με τα υπόλοιπα έθνη που έχουν υπογράψει τη συνθήκη και θα ελόχευε ο κίνδυνος επιβολής οικονομικών κυρώσεων, για την αθέτηση της συμπεφωνημένης δέσμευσης από πλευράς ΗΠΑ.