Ο κόσμος δαπάνησε πλέον των 1,8 τρισ. δολάρια για τους εξοπλισμούς το 2018, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του διεθνούς αναγνωρισμένου Ινστιτούτου Ερευνών της Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI). Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ – αυτοαποκαλούμενοι υπερασπιστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας – δαπάνησαν περισσότερο από το ήμισυ αυτού του εκπληκτικού ποσού.

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες συνεχίζουν να αυξάνονται, για δεύτερη συνεχή χρονιά και έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα, από τα αξιόπιστα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το 1988.

Αυτό υποστηρίζει νέα  έκθεση  από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης SIPRI. Οι συνολικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 76% από το χαμηλό του «μεταψυχροπολεμικού» 1998.

1) USA 2) China 3) Saudi Arabia

4) India 5) France

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία, η Ινδία και η Γαλλία δαπανούν τα μεγαλύτερα ποσά στον κόσμο για στρατιωτικές δαπάνες, αντιπροσωπεύοντας το 60% των συνολικών δαπανών το 2018.

Οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε επτά χρόνια, κατά 4,6% δισεκατομμύριο.
Οι Η.Π.Α. είναι “μακράν ο πλέον σπάταλος σπάταλος  στους εξοπλισμούς στον κόσμο”, αντιπροσωπεύοντας το 36% του συνόλου, ξοδεύοντας σχεδόν όσο οι επόμενες οκτώ χώρες μαζί, επισημαίνουν οι ερευνητές. Οι ΗΠΑ δαπάνησαν $ 649 δισ. το 2018. Η Κίνα, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη λίστα, δαπάνησε 250 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μαζί, οι Η.Π.Α. και η Κίνα δαπανούν τα μισά για στρατιωτικούς εξοπλισμούς στον κόσμο.

Οι «σημαντικές αυξήσεις των δαπανών» από τις δύο χώρες οδήγησαν τις συνολικές στρατιωτικές δαπάνες σε παγκόσμιο επίπεδο να σημειώνουν αύξηση 2,6% από το 2017, σύμφωνα με τους ερευνητές του SIPRI.

«Πολλές από αυτές τις δαπάνες, ειδικά στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας και της Ινδίας, έγιναν για πολιτικούς λόγους», δήλωσε ο Michael Maloof, πρώην αναλυτής της πολιτικής ασφαλείας στο Πεντάγωνο. «Το Νέο Δελχί και το Ριάντ επιδιώκουν την εύνοια της Ουάσινγκτον αγοράζοντας   αμερικανικά όπλα με την ελπίδα για παραχωρήσεις σε άλλους τομείς», εξήγησε.

Στην πρόθεσή της να «ταΐσει» το πάντα πεινασμένο εγχώριο στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στη διεθνή σκηνή, προειδοποιούν οι αναλυτές.

Τα γεράκια της Ουάσινγκτον συνήθως δικαιολογούν την ανάγκη συνεχώς αυξανόμενων στρατιωτικών δαπανών με κάποιες δήθεν απειλές από τη Ρωσία ή την Κίνα, χώρες τις οποίες η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει ως «πολεμοκάπηλες».

«Δεν υπάρχει κάποιος δικαολογημένος λόγος  για μεγαλύτερους αμυντικούς προϋπολογισμούς», δήλωσε ο Ted Seay, Αμερικανός πρώην διπλωμάτης και ανώτερος σύμβουλος πολιτικής στο British American Security Information Council (BASIC). «Ο φόβος της Δύσης από την θεωρητική ‘ρωσική απειλή’  οδήγησε πράγματι στην αποσταθεροποίηση στην ευρωπαϊκή ήπειρο», σημείωσε.

Δεν υπάρχει στρατιωτική κατάσταση που να δικαιολογεί χώρες όπως η Λετονία ή η  Πολωνία να καταφεύγουν σε μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες.

Υπάρχουν όμως άνθρωποι που φαίνεται να έχουν την πρόθεση να δημιουργήσουν αντιπαράθεση και να ενθαρρύνουν τις χώρες του ΝΑΤΟ να δαπανούν περισσότερα χρήματα χωρίς κάποιον ουσιαστικό λόγο.

Ωστόσο, ακριβώς η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των χωρών με τις υψηλότερες ετήσιες αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Η Κίνα είναι πλέον ο μοναδικός αντίπαλος της Ουάσινγκτον που βρίσκεται στους πρώτους πέντε με μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες από το 2018. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός άμυνας του Πεκίνου αντιπροσωπεύει μόνον κλάσμα του αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού και αντιπροσώπευε το 14% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών.

«Πάντως, οι αυτές οι τάσεις δείχνουν ότι ο κόσμος είναι απίθανο να δει σύντομα να μειώνονται οι εντάσεις στη διεθνή σκηνή», προειδοποιεί ο Seay.

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης