Από απειροελάχιστη έως και μηδαμινή χαρακτήρισε την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ και εξίσου ανεπαρκή με αυτή που παρατηρείται στις ΗΠΑ, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC την Παρασκευή, υπερασπιζόμενος όμως, τις πολιτικές της κεντρικής τράπεζας αν και χρειάζονται όπως είπε, ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Θα ήθελα να υπογραμμίσω κάτι που δεν γίνεται δύσκολα αντιληπτό. Η σύγκριση κατά τους τελευταίους 12 μήνες της πραγματικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ και της πραγματικής ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ και αυτό προς μεγάλη μου έκπληξη, είναι παρόμοια. Η ζώνη του ευρώ είχε ανάπτυξη 1,6 τοις εκατό κατά του τελευταίους 12 μήνες ενώ στις ΗΠΑ ήταν 1,2 τοις εκατό», ανέφερε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ στο CNBC, στο περιθώριο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ «Αμπροσέτι».
«Η ζώνη του ευρώ φυσικά, σημείωσε μια αύξηση η οποία είναι εντελώς ανεπαρκής, αλλά μοιραζόμαστε πλέον αυτή την ανεπάρκεια με τις ΗΠΑ. Θα έλεγε κάποιος ότι δεν πρέπει να παρουσιάσουμε την ανάπτυξη στους τομείς του ευρώ, ως εντελώς άθλια, καθώς η ψυχολογία παίζει μεγάλο ρόλο στην οικονομία αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την αλήθεια. Ότι δηλαδή μοιραζόμαστε αυτή τη μιζέρια με τις άλλες προηγμένες οικονομίες την τρέχουσα περίοδο», προσέθεσε.
Τα σχόλια του Τρισέ έρχονται καθώς οι αγορές προετοιμάζονται για την επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, την επόμενη εβδομάδα, με τους επενδυτές να αμφισβητούν εάν ακόμη και η κεντρική τράπεζα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει πρόσθετα μέτρα αυτή την περίοδο, για την ενίσχυση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ.
Τα δεδομένα έχουν ως εξής. Στα 19 κράτη μέλη της ΕΕ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ο πληθωρισμός αλλά και σε υψηλά επίπεδα η ανεργία. Ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 0,2 τοις εκατό τον Αύγουστο, αμετάβλητος από το σχήμα του Ιουλίου, ενώ η ανεργία διαμορφώθηκε στο 10,1 τοις εκατό τον Ιούλιο. Παρέμεινε δηλαδή αμετάβλητη από τον Ιούνιο.
Τα δεδομένα αυτά είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς νομισματικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για την τόνωση των δαπανών και των επενδύσεων στη ζώνη του ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών επιτοκίων και του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ των εταιρικών και κρατικών προγραμμάτων αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.
Ο Τρισέ επανέλαβε τις προηγούμενες παρατηρήσεις που είχε κάνει και ο σημερινός Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο στη ζώνη του ευρώ είναι αναγκαίες, σε συνδυασμό με τις ενέργειες των κεντρικών τραπεζών για τόνωση της επιχειρηματικότητας, σημειώνοντας πως ο Ντράγκι έχει κάνει «φανταστική δουλειά» σε μια «πολύ δύσκολη περίοδο».
«Η αναδιαμόρφωση του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι απαραίτητη, η υλοποίησή της όμως δεν πρέπει να καταλήξει σε μεγαλύτερη πτώση των πραγματικών επενδύσεων. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι η ουσία» τόνισε ο Τρισέ, σε μια εποχή κατά την οποία οι τράπεζες της Ευρώπης, προσπαθούν να συνέλθουν από την οικονομική κρίση της ζώνης του ευρώ και να αντιμετωπίσουν τους νέους κανονισμούς της ΕΚΤ με την ελπίδα ότι θα υπάρξει και η σχετική ενθάρρυνση δανεισμού, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη στην ευρωζώνη.
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ μίλησε και για την ανάγκη ψήφισης μεταρρυθμιστικών μέτρων για την οικονομία στην Ιταλία, με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης και της σταθερότητας, όπως είπε χαρακτηριστικά.