Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί καταστροφική εξέλιξη είναι η παράταση του χρονοδιαγράμματος κατά το οποίο συμβαίνει η επιδημία. Πλέον οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν αναγνωρίσει την οικονομική ζημιά που θα προκαλέσει ο Coronavirus.

Ο πόλεμος τιμών στις αγορές αργού πετρελαίου που ξεκίνησε η Ρωσία δεν προκάλεσε συνέχεια στην πτώση των χρηματιστηρίων, αλλά ούτε βοήθησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Ενώ το φθηνό πετρέλαιο υποτίθεται ότι είναι καλό για την οικονομία, η πτώση θα προκαλέσει επίσης σημαντική ζημιά στις αμερικανικές χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς ολόκληρη η βιομηχανία fracking στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι φορτωμένη με χρέη.

Αναμένεται ότι οι τιμές αργού μπορεί να βυθιστούν στα 20 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς η υπερπαραγωγή και η μείωση της ζήτησης λόγω του ιού συμπίπτουν.

Η Ρωσία βρίσκεται σε καλή θέση για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο τιμών. Άλλοι δεν είναι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά τι κάνει τον ιό Sars-CoV-2, όπως ο νέος Coronavirus είναι πλέον επίσημα γνωστός, τόσο επικίνδυνο;

Η ασθένεια Covid-19, που προκαλεί ο ιός είναι βασικά είδος γρίπης, αν και φαίνεται να είναι ένα από τα πιο σοβαρά είδη. Είναι ένα εντελώς νέο είδος γρίπης και αυτό κάνει όλη τη διαφορά.

Κάθε χρόνο περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού θα μολυνθεί με κάποια από τις περισσότερες δεκάδες γρίπης που γνωρίζουμε.

Οι άνθρωποι αρρωσταίνουν και οι περισσότεροι θα ανακάμψουν, ενώ αναπτύσσουν επίσης κάποια ανοσία έναντι του συγκεκριμένου ιού με τον οποίο είχαν μολυνθεί.

Με την πάροδο των ετών, αυτό συνοψίζεται σε ένα βασικό επίπεδο ανοσίας μέσα στις κοινωνίες μας.

Από τους τόσους πολλούς ανθρώπους που είχαν ήδη γρίπη από τους γνωστούς ιούς, οι περισσότεροι δεν θα μολυνθούν ξανά. Έχουμε επίσης αναπτύξει εμβόλια κατά των πιο γνωστών ιών. Αυτά βοηθούν να κρατήσουν τους ανθρώπους που εργάζονται στην υγειονομική περίθαλψη στη δουλειά τους ακόμα και όταν προσέρχονται πολλοί νέοι ασθενείς με γρίπη.

Αλλά, όταν εξελίσσεται ένας νέος ιός, όλα είναι διαφορετικά.

Οι κοινωνίες μας δεν έχουν βασική ανοσία έναντι ενός νέου ιού. Χωρίς αντίμετρα, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα αρρωσταίνουν κατά τη διάρκεια του πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύματος της νέας προσβολής από τον ιό, απ ‘ό,τι σε κανονική εποχή γνωστής γρίπης.

Το προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης θα μολυνθεί επίσης και θα πρέπει να απομονωθεί.

Κάποιοι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη πιθανώς θα πεθάνουν. Τα νοσοκομεία θα καταστούν προβληματικά και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης θα καταρρεύσει όπως στο Wuhan της Κίνας.

 Η κατανομή του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης οδηγεί επίσης σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από ιό παρά σε ένα λειτουργικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Χειρουργός στο Μπέργκαμο της Ιταλίας περιγράφει παρόμοια κατάσταση:

«Οι περιπτώσεις πολλαπλασιάζονται, μέχρι ποσοστού 15-20 νοσημάτων ημερησίως. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έρχονται το ένα μετά το άλλο: θετικά, θετικά, θετικά. Ξαφνικά το δωμάτιο έκτακτης νοσηλείας καταρρέει. Εκδίδονται διατάξεις έκτακτης ανάγκης: χρειάζεται βοήθεια στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης. Λίγα λεπτά αργότερα είμαστε δίπλα στους πολεμιστές στο μέτωπο του πολέμου. Η οθόνη του υπολογιστή είναι πάντα η ίδια: πυρετός και δυσκολία αναπνοής, πυρετός και βήχας, αναπνευστική ανεπάρκεια κ.λπ.

Εξετάσεις, ακτινολογία πάντα με την ίδια φράση: διμερής διάμεση πνευμονία. Όλοι πρέπει να νοσηλευτούν. Ορισμένοι πρέπει ήδη να διασωληνωθούν και να πάνε στη ΜΕΘ. Για άλλους, όμως, είναι αργά. Η ΜΕΘ είναι πλήρης και απαιτούνται περισσότερες. Κάθε αναπνευστήρας είναι σαν τον χρυσό: Οι χειρουργικοί χώροι που έχουν αναστείλει τη μη επείγουσα δραστηριότητά τους χρησιμοποιούνται και γίνονται μια ακόμη ΜΕΘ που δεν υπήρχε πριν».

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που είναι κορεσμένο με περιπτώσεις Covid-19 δεν μπορεί πλέον να φροντίσει τις τακτικές περιπτώσεις.

Τα άτομα με οξεία καρδιακή προσβολή, με προβλήματα διαβήτη ή παιδιά που έχουν πέσει από ποδήλατο, θα διαπιστώσουν ότι τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και δεν μπορούν να τα φροντίσουν.

Τα άτομα που έχουν διαγνωσθεί θετικά ή εμφανίζουν συμπτώματα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα. Όλοι πρέπει να ενημερωθούν για τους κινδύνους και να μάθουν πώς να τους αποφύγουν.

Το πλύσιμο των χεριών βοηθά το σαπούνι να καταστρέφει εύκολα το στρώμα λιπαρών λιπιδίων που σχηματίζει στο δέρμα ο ιός.

Αφού ο ιός έχει περάσει από τις κοινωνίες μας σε δύο ή τρία αργά κύματα, οι κοινότητές μας θα έχουν αναπτύξει ένα επαρκές βασικό επίπεδο ασυλίας. Σε ένα ή δύο χρόνια ίσως έχουμε και ένα εμβόλιο εναντίον του. Ο ιός θα γίνει στη συνέχεια μια σχετικά αβλαβής προσθήκη σε αυτά που ήδη γνωρίζουμε.

Ένα παράδειγμα αποτελεί η γρίπη του Χονγκ Κονγκ του 1968. Ο τότε νέος ιός H3H2 είχε μολύνει 500.000 κατοίκους του Χονγκ Κονγκ. Το 1968 και το 1969 σκότωσε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, παρόλο που είχε ποσοστό θανάτου κάτω από το 0,5%. Οι πληθυσμοί μας είναι τώρα σε μεγάλο βαθμό ανοσοποιημένοι σε αυτό και ένα εμβόλιο H3H2 είναι πλέον μέρος του γενικού κοκτέιλ ενός εμβολιασμού κατά της γρίπης.

Όλες οι χώρες πρέπει να εξετάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους για να απομονώσουν θετικές περιπτώσεις. Τα άτομα που βρίσκονται θετικά χωρίς δεν παρουσιάζουν συμπτώματα δεν πρέπει να στέλνονται σπίτι στις οικογένειές τους.

 Η Κίνα μάς έμαθε ότι αυτό το γεγονός δημιουργεί μόνο νέες περιπτώσεις, καθώς όλα τα μέλη της οικογένειας είναι πιθανό να αρρωστήσουν.

Εκείνοι που αναπτύσσουν συμπτώματα πρέπει να απομονώνονται χωριστά και με πρόσβαση στην περίθαλψη. Μόνο το 20% που θα αναπτύξει σοβαρές επιπλοκές θα πρέπει να εισέλθει σε ειδικά νοσοκομεία.

Και θα πρέπει να σημειωθεί πως ουδεμία χώρα θα απαλλαγεί από τον ιό αυτό και ο αντίκτυπος θα είναι παρόμοιος παντού.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης