Ο ΟΗΕ εξέφρασε την Πέμπτη την ανησυχία του για την αναθεώρηση του ποινικού κώδικα στην Ινδονησία, πολλά άρθρα του οποίου μοιάζουν «να είναι αντίθετα στις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αν και χαιρέτισε την προσπάθεια «εκσυγχρονισμού» του ινδονησιακού νομικού πλαισίου, το οποίο χρονολογούνταν από την εποχή της αποικιοκρατίας, το γραφείο του ΟΗΕ στην Ινδονησία εξέφρασε την ανησυχία του για πολλά σημεία του ποινικού κώδικα ο οποίος εγκρίθηκε την Τρίτη από το κοινοβούλιο της χώρας αυτής της νοτιοανατολικής Ασίας.

«Κάποια άρθρα είναι πιθανό να ποινικοποιούν το δημοσιογραφικό έργο και να εμποδίζουν την ελευθερία του Τύπου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ.

Άλλα άρθρα κάνουν διακρίσεις εις βάρος «των γυναικών, των κοριτσιών, των αγοριών και (μελών) σεξουαλικών μειονοτήτων».

Επίσης κάποια άρθρα του νέου ποινικού κώδικα ενδέχεται «να επηρεάσουν αρνητικά το δικαίωμα στη σεξουαλική υγεία και την αναπαραγωγή, το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και να ενισχύσουν την έμφυλη βία και τη βία λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της σεξουαλικής ταυτότητας», τόνισε το γραφείο του ΟΗΕ.

Εξάλλου είναι πιθανό «να νομιμοποιήσουν αρνητικές κοινωνικές συμπεριφορές εναντίον μελών θρησκευτικών μειονοτήτων και να έχουν ως αποτέλεσμα τη βία εναντίον τους».

Ο νέος ποινικός κώδικας της Ινδονησίας, που θα τεθεί σε ισχύ σε τρία χρόνια, τιμωρεί τις σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου, όπως και τη συγκατοίκηση ανύπαντρων ζευγαριών.

Η νέα νομοθεσία απειλεί να θέσει σε κίνδυνο την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, στην πιο πολυπληθή μουσουλμανική χώρα του κόσμου η οποία δεν επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Παράλληλα απαγορεύει σε οποιονδήποτε «να δείχνει ή να προσφέρει» μέσα αντισύλληψης, όπως προφυλακτικά, σε ανήλικους κάτω των 18 ετών.

Κινδυνεύει εξάλλου να περιορίσει τα πολιτικά και θρησκευτικά δικαιώματα των ατόμων, με πολλά νέα άρθρα να αφορούν τη βλασφημία, που ήδη θεωρείται αδίκημα στην Ινδονησία, και διευρύνουν την ερμηνεία της.

Σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα, ποινή έως και τέσσερα χρόνια φυλάκιση επισύρει η διάδοση ιδεολογίας αντίθετης με την επίσημη, τη λεγόμενη Pancasila, η οποία δίνει έμφαση στην ενότητα και τον σεβασμό των εθνοτικών μειονοτήτων και των έξι επίσημων θρησκειών της χώρας.

Βάσει αυτής της νομοθεσίας, οι δημοσιογράφοι μπορούν να διωχθούν για τη δημοσίευση πληροφοριών «που ενδέχεται να υποκινήσουν σε ταραχές», ενώ αποκαθίσταται η ποινή φυλάκισης για «προσβολή του προέδρου».

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το πισωγύρισμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ινδονησία και προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο η εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα να έχει οικονομικές επιπτώσεις. Η Αυστραλία από την πλευρά της επεσήμανε ότι «έχει ζητήσει διευκρινίσεις».