Η Ινδονησία θα απαγορεύσει την παραδοσιακή ετήσια έξοδο του κόσμου από τις πόλεις προς τα χωριά του στο τέλος του μουσουλμανικού μήνα νηστείας τον Μάιο στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλουν οι αρχές της χώρας για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Τζόκο Ουιντόντο.
Ο απολογισμός των 590 θανάτων από την Covid-19 στην Ινδονησία είναι ο υψηλότερος στην ανατολική Ασία μετά την Κίνα, αλλά ως τώρα ο πρόεδρος αντιστεκόταν σε μια απαγόρευση της μαζικής αυτής εξόδου, προσπαθώντας αντ’ αυτού να πείσει τον κόσμο να μείνει εκεί όπου βρίσκεται για να αποφευχθεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.
Ωστόσο αξιωματούχοι του τομέα της υγείας προειδοποίησαν ότι, αν επιτραπεί σε εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα αυτή με τον μεγαλύτερο πληθυσμό μουσουλμάνων στον κόσμο να πάνε στα χωριά τους μετά το Ραμαζάνι, θα επιταχυνθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
«Πήρα την απόφαση να απαγορεύσουμε το «μούντικ”» δήλωσε ο Ουιντόντο σε υπουργικό συμβούλιο, χρησιμοποιώντας τον ινδονησιακό όρο για την μετακίνηση αυτή του πληθυσμού. «Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να γίνουν οι ανάλογες προετοιμασίες» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος επικαλέστηκε έρευνα του Υπουργείου Μεταφορών, η οποία έδειξε ότι το 24% του πληθυσμού του αρχιπελάγους των περισσότερων από 260 εκατομμυρίων κατοίκων εμμένει στη μαζική έξοδο στα χωριά μετά το Ραμαζάνι.
Πέρυσι περίπου 19,5 εκατομμύρια άνθρωποι στο αρχιπέλαγος μετέβησαν στα χωριά τους, σύμφωνα με την κυβέρνηση, και ο Ουιντόντο πρόσθεσε ότι το 7% των Ινδονήσιων έχει ήδη ξεκινήσει φέτος.
Η τέταρτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα του κόσμου έχει καταγράψει 6.760 κρούσματα κορωνοϊού. Αυτός είναι ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός στη νοτιοανατολική Ασία μετά τη γειτονική Σιγκαπούρη, αν και, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, ο αριθμός τους είναι πολύ υψηλότερος.
Σε έρευνα που έγινε την περασμένη εβδομάδα ερευνητές του τμήματος δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου της Ινδονησίας προειδοποίησαν ότι αν επιτραπεί η έξοδος αυτή μπορεί υπάρξουν έως και ένα εκατομμύριο κρούσματα ως τον Ιούλιο στην Ιάβα, το πολυπληθέστερο νησί της χώρας, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Τζακάρτα.
Χωρίς την έξοδο, ο αριθμός αυτός μπορεί να μειωθεί σε 750.000 κρούσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές.