Δυσοίωνο παραμένει το μέλλον μεγάλων τροπικών εκτάσεων στη Σουμάτρα της Ινδονησίας, καθώς όλο και περισσότερες πολυεθνικές κλείνουν συμφωνίες για την οικονομική εκμετάλλευση περιοχών του νησιού, επισημαίνεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian».
Εκτιμάται ότι ήδη το 50% του τροπικού δάσους έχει εξαφανιστεί, με την αποψίλωση να συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς. Παρά την αυξημένη νομική προστασία, οι πολυεθνικές καταφέρνουν να εκμεταλλεύονται «παραθυράκια» και να αντικαθιστούν τα τροπικά δάση με καλλιέργειες φοίνικα, οι οποίες προορίζονται σε μεγάλο βαθμό για την παραγωγή βιο-καυσίμων, την ίδια στιγμή που τα κομμένα δέντρα πωλούνται για ξυλεία και χαρτί.
Έχοντας σχεδόν δύο φορές το μέγεθος της Βρετανίας, τα τροπικά δάση στη Σουμάτρα παρουσιάζουν μια σπάνια βιοποικιλότητα, η οποία κινδυνεύει να χαθεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.
Από την πλευρά τους οι πολυεθνικές εκτιμούν πως δεν τίθεται θέμα αποψίλωσης και πως οι αντιδράσεις των περιβαλλοντολόγων είναι υπερβολικές. Ενδεικτική είναι η δυσκολία με την οποία απαντά σε σχετική ερώτηση ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας «AprilAsia» (Asia Pacific Resources International Limited).
Η συγκεκριμένη πολυεθνική ηγείται στον χώρο κατασκευής οπτικών ινών, χαρτοπολτού και χαρτιού και ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την καταστροφή που συντελείται στο μεγαλύτερο νησί της Ινδονησίας.
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας