Η εξαιρετικά ήπια δικαστική απόφαση για το δράμα στο Μποπάλ της Ινδίας, σύμφωνα με την οποία οι τότε υπεύθυνοι της εταιρείας καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης μόλις δύο ετών, κυριαρχεί σήμερα στον τοπικό Τύπο.

Στο δυστύχημα του Μποπάλ, 26 χρόνια πριν, 25.000 άνθρωποι πέθαναν και περισσότεροι από 100.000 νόσησαν, όταν, τις πρώτες ώρες της 3ης Δεκεμβρίου 1984, ένα νέφος τοξικού αερίου διέρρευσε από το εργοστάσιο της Union Cardibe.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δικαστήριο του Μποπάλ, στην Κεντρική Ινδία, έκρινε ενόχους για πρόκληση θανάτου εξ αμελείας επτά τοπικούς υπευθύνους του εργοστασίου εντομοκτόνων του αμερικανικού ομίλου Union Carbide, καθώς επίσης και την ινδική θυγατρική του ομίλου Union Cardibe India, ως νομικό πρόσωπο. Οι καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους και έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.

Την απόφαση χαρακτηρίζει «Ντροπή για την Ινδία» το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Mail Today, ενώ η εφημερίδα Times of India έχει τίτλο «Δικαιοσύνη που άργησε, δεν αποδόθηκε».

Το δικαστήριο δεν επέβαλε καμία ποινή στον τότε διευθυντή της μητρικής Union Carbide, τον Γουόρεν Άντερσον, τον οποίο οι εφημερίδες χαρακτηρίζουν «το μεγάλο ψάρι» της υπόθεσης. Οι εφημερίδες Express και The Times, καθώς και το τηλεοπτικό δίκτυο NDTV εστιάζουν τα σχόλιά τους στον Άντερσον, τον οποίο τα ινδικά Μέσα χαρακτηρίζουν ως «τον άνδρα που εξαερώθηκε». Ο Άντερσον εγκατέλειψε την ινδική επικράτεια μετά το δυστύχημα και κηρύχθηκε φυγόδικος από τη Δικαιοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλα Μέσα ενημέρωσης ευελπιστούν ότι η απόφαση αυτή μπορεί τουλάχιστον να έχει αντίκτυπο στην αμφιλεγόμενη νομοθεσία που η κυβέρνηση επιχειρεί να θεσπίσει, προκειμένου να περιορίσει την ευθύνη των υπευθύνων αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον πυρηνικό τομέα στην Ινδία. Σύμφωνα με το εν λόγω νομοσχέδιο περί αστικής ευθύνης, σε περίπτωση πυρηνικού δυστυχήματος, καθορίζεται ανώτατο πρόστιμο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους αντιδραστήρες, ενώ εξαιρεί τους προμηθευτές των μηχανημάτων.

Διαβάστε επίσης:
Η Δικαιοσύνη άργησε 26 χρόνια… , 7 Ιουνίου 2010, 10:36

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης