Οι ενισχυμένοι άνεμοι επέτρεψαν την Τρίτη να υπάρξει κάποια βελτίωση στην ποιότητα του αέρα στο Νέο Δελχί, αλλά η ρύπανση παραμένει σε επιβλαβή επίπεδα για την υγεία των περισσότερων από είκοσι εκατομμυρίων κατοίκων της πρωτεύουσας της Ινδίας, οι οποίοι εδώ και μέρες υποφέρουν από κρίσεις βήχα.
Στις 10:00 τοπική ώρα (06:30 ώρα Ελλάδος) η αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα κατέγραψε συγκέντρωση 230 μικρογραμμαρίων λεπτών σωματιδίων PM2,5 ανά κυβικό μέτρο αέρα, δηλαδή περίπου τη μισή από αυτήν που είχε καταγραφεί τη Δευτέρα την ίδια ώρα.
Ωστόσο παρά την σημαντική αυτή μείωση, η ρύπανση του αέρα ξεπερνάει κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια για την υγεία και θα αρκούσε για να διακοπεί κάθε δραστηριότητα σε οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά να μην ξεπερνάται μια συγκέντρωση 25 τέτοιων μικροσωματιδίων κατά μέσον όρο ημερησίως.
Στην ινδική πρωτεύουσα τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, ενώ τα εργοτάξια έκλεισαν την Τρίτη. Επίσης οι κανόνες εκ περιτροπής κυκλοφορίας που επιβλήθηκαν λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παραμένουν σε ισχύ έως τις 15 Νοεμβρίου, μολονότι οι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις όσον αφορά την πραγματική αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού.
Όπως και κάθε χρόνο αυτή την περίοδο, το Ανώτατο Δικαστήριο κατήγγειλε την αδράνεια των Αρχών και έδωσε εντολή να πάρουν άμεσα μέτρα κατά της ρύπανσης. “Οι άνθρωποι πεθαίνουν, αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει σε μια πολιτισμένη χώρα”, καταγγέλλει ομάδα δικαστών σε ανακοίνωσή της.
Η ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας έδωσε εντολή στα γειτονικά κρατίδια Πεντζάμπ, Χαριάνα και Ουτάρ Πραντές να σταματήσουν τις γεωργικές καύσεις στις υπαίθρους τους, καθώς αυτές συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στο “νέφος” του Νέου Δελχί. Εικόνες από δορυφόρο της NASA δείχνουν χιλιάδες τέτοιες φωτιές το τελευταίο 48ωρο στην βορειοδυτική Ινδία.
Τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια που υπάρχουν σε αυτόν τον “τοξικό” αέρα μπορούν να διεισδύσουν στο αίμα μέσω των πνευμόνων. Μια μακροπρόθεσμη έκθεση στα PM2,5 επιδεινώνει τους κινδύνους εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου των πνευμόνων.
Το 2017 η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε 1,2 εκατομμύριο πρόωρους θανάτους στην Ινδία, σύμφωνα με τον υπολογισμό που έγινε έπειτα από μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν πέρυσι στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.