Η ινδική ακτοφυλακή βρήκε 81 επιζήσαντες και 8 νεκρούς σε σκάφος με πρόσφυγες Ροχίνγκια που έπλεε ακυβέρνητο στην Θάλασσα Ανταμάν, δήλωσε αξιωματούχος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι στους επιζήσαντες δεν θα επιτραπεί να εισέλθουν στο έδαφος της Ινδίας.
Άλλος ένας πρόσφυγας αγνοείται, διευκρίνισε χθες, Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων Ανουράγκ Σριβαστάβα, σε ανακοίνωσή του για την διάσωση των Ροχίνγκια.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είχε σημάνει συναγερμό νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα για τους πρόσφυγες Ροχίνγκια που επέβαιναν στο σκάφος αυτό, το οποίο είχε ξεκινήσει στις 11 Φεβρουαρίου από το Κοξ Μπαζάρ στο Μπανγκλαντές, όπου έχουν στηθεί καταυλισμοί προσφύγων για εκατοντάδες χιλιάδες Ροχίνγκια που διέφυγαν από την γειτονική Μιανμάρ.
Τέσσερις ημέρες το σκάφος που τους μετέφερε έπλεε ακυβέρνητο λόγω βλάβης στη μηχανή του και είχαν εξαντληθεί τα τρόφιμα και το νερό για τους επιβαίνοντες, πρόσθεσε ο Σριβαστάβα. Πολλοί είχαν αρρωστήσει και υπέφεραν από σοβαρή αφυδάτωση, πρόσθεσε.
Δύο πλοία της ινδικής ακτοφυλακής εστάλησαν για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, 23 από τους οποίους είναι παιδιά, και η ινδική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με το Μπανγκλαντές για να εγγυηθεί την ασφαλή τους επιστροφή, σημείωσε.
Η Ινδία δεν έχει υπογράψει την Σύμβαση για τους Πρόσφυγες του 1951, η οποία ορίζει τα δικαιώματα των προσφύγων και τις ευθύνες των κρατών για την προστασία τους. Δεν έχει επίσης εγχώρια νομοθεσία για την προστασία των περισσότερων από 200.000 προσφύγων που ήδη φιλοξενεί, στους οποίους περιλαμβάνονται κάποιοι Ροχίνγκια από την Μιανμάρ.
Εκατοντάδες χιλιάδες Ροχίνγκια διέφυγαν στο Μπανγκλαντές έπειτα από μια αιματηρή καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας στη Μιανμάρ το 2017.
«Το Μπανγκλαντές σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις του βάσει της UNCLOS (Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας)», σημειώνει παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών του Μπανγκλαντές σε ανακοίνωσή του.
Σε προηγούμενες περιπτώσεις, όταν άλλες παράκτιες χώρες της περιοχής αρνούνταν επανειλημμένως την πρόσβαση στους Ροχίνγκια οι οποίοι επέβαιναν σε ακυβέρνητα σκάφη στη θάλασσα, το Μπανγκλαντές ήταν αυτό που προχωρούσε στη διάσωσή τους, προσθέτει το υπουργείο.
Στην ανακοίνωση αυτή επισημαίνεται ότι το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι πρόσφυγες Ροχίνγκια εντοπίστηκε περίπου 1.700 χιλιόμετρα μακριά από το Μπανγκλαντές και 147 χιλιόμετρα από την Ινδία.
«Άλλα κράτη, ιδιαίτερα εκείνα στα χωρικά ύδατα των οποίων βρέθηκε το σκάφος, φέρουν την πρώτη ευθύνη και θα πρέπει να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της διεθνούς νομοθεσίας και της αρχής κατανομής των βαρών», επισημαίνει επίσης το υπουργείο.