Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έφτασε το βράδυ της Τετάρτης στην Ινδία, ανέφερε ότι δεν προβλέπεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διήμερη σύνοδο της G20 στο Νέο Δελχί.
Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της G20 θα καταδικάσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που συνοδεύει τον Μπλίνκεν στο ταξίδι του. «Νομίζω ότι θα δούμε διατυπώσεις που θα αντικατοπτρίζουν την πλειοψηφία, τη συντριπτική πλειοψηφία της G20, η οποία συνεχίζει να αντιτίθεται στον πόλεμο της Ρωσίας» στην Ουκρανία, είπε στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος αυτός, μέσα στο αεροσκάφος που μετέφερε τον Αμερικανό υπουργό στην Ινδία.
Από το Ουζμπεκιστάν όπου βρισκόταν νωρίτερα, ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, τον Τσιν Γκανγκ.
Το περασμένο Σάββατο, στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20, διαφάνηκαν ήδη οι βαθιές διαφορές των χωρών που δεν επέτρεψαν την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος. Η Ρωσία και η Κίνα αρνήθηκαν να υπογράψουν τις παραγράφους που αναφέρονταν στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ένδειξη του ψυχρού κλίματος μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας είναι το γεγονός ότι ο Μπλίνκεν δεν έχει βρεθεί στην ίδια αίθουσα με τον Λαβρόφ από την προηγούμενη σύνοδο της G20, στο Μπαλί της Ινδονησίας, τον περασμένο Ιούλιο. Είχαν βρεθεί ενώπιος ενωπίω για τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 2022, λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Έχουν μιλήσει στο τηλέφωνο, όχι όμως για το θέμα αυτό.
«Καταστροφική πολιτική»
Ο Ρώσος υπουργός έφτασε το βράδυ της Τρίτης στην Ινδία, μια χώρα που διατηρεί φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα εδώ και πολλά χρόνια και δεν έχει καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία. Ο Σεργκέι Λαβρόφ θα επωφεληθεί από τη συμμετοχή του στην G20 για να εξαπολύσει επίθεση στη Δύση, όπως αφήνεται να εννοηθεί στην ανακοίνωση του υπουργείου του. «Η καταστροφική πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έχει ήδη φέρει τον κόσμο στο χείλος της καταστροφής, προκάλεσε υποχώρηση της κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης και επιδείνωσε σημαντικά την κατάσταση των φτωχότερων χωρών» αναφέρεται σε αυτήν την ανακοίνωση.
Τεταμένες είναι εξάλλου οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, αφενός λόγω της Ταϊβάν και αφετέρου με αφορμή την κατάρριψη, από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ενός κινεζικού μπαλονιού που η Ουάσινγκτον λέει ότι ήταν κατασκοπευτικό και το Πεκίνο επιμένει πως ήταν μετεωρολογικό.
Πριν από δέκα ημέρες ο Μπλίνκεν και ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι συναντήθηκαν στη Γερμανία και είχαν μια «ειλικρινή και άμεση» συζήτηση, όπως την χαρακτήρισε η Ουάσινγκτον. Ο Μπλίνκεν προειδοποίησε τον συνομιλητή του για τις «συνέπειες» που θα υποστεί η Κίνα αν αποδειχθεί ότι παρέχει «υλική υποστήριξη» στη Ρωσία, στον πόλεμο στην Ουκρανία, ή αν την βοηθά να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχει επιβάλει η Δύση – κάτι που το Πεκίνο διαψεύδει.
Σήμερα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποδέχτηκε στο Πεκίνο έναν από τους στενότερους συμμάχους της Μόσχας, τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο.
Η Ινδία, η χώρα που φιλοξενεί τη σύνοδο της G20, έχει θέσει ως προτεραιότητα της προεδρίας της τη μείωση της φτώχειας και την αύξηση της χρηματοδότησης για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι στόχοι αυτοί ωστόσο υπονομεύονται από τις συνέπειες που έχει για την παγκόσμια οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για την Ινδία, έναν σημαντικό πελάτη της Μόσχας στον στρατιωτικό τομέα που, εδώ και έναν χρόνο, έχει αυξήσει επίσης της εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ είπε σήμερα από το Νέο Δελχί ότι είναι πεπεισμένος πως η Ινδία «θα δώσει στη Ρωσία να καταλάβει ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει». Τον Σεπτέμβριο, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είχε δηλώσει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «δεν είναι καιρός για πόλεμο», μια δήλωση που ερμηνεύτηκε ως κριτική για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.