Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, επέκρινε την Τρίτη τον «λαϊκισμό» στον διάλογο για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη στον οποίο είπε ότι ολισθαίνουν κυβερνητικοί εταίροι, ενώ παράλληλα επέμεινε στη «δέσμευση» του ιδίου και του κόμματός του, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), στη στενότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
«Ο λαϊκισμός για το ευρώ δεν είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε εγώ και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες. Μπορούμε να διατηρήσουμε άθικτη την Ευρώπη και το ισχυρό της νόμισμα μόνο εάν έχουμε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο κανόνων», εξήγησε σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο περιοδικό «Der Spiegel».
Επιπλέον, εξήγησε ότι η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) πρέπει είτε να πιέσει στελέχη της (όπως ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών, Μάρκους Σέντερ, ο οποίος τάχθηκε πρόσφατα υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα) να κατεβάσουν τους τόνους στις τοποθετήσεις τους ή σε διαφορετική περίπτωση να τα απομονώσει.
Ο Φίλιπ Ρέσλερ εμφανίστηκε επικριτικός έναντι του Σέντερ και του γενικού γραμματέα της CSU, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος τον περασμένο μήνα είχε επιτεθεί στον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δηλώνοντας ότι είναι αυθάδεια να παρουσιάζεται η Γερμανία ως μέρος του προβλήματος. Ο Ντόμπριντ εξάλλου είχε καλέσει την Ελλάδα να αρχίσει να καταβάλει εν μέρει μισθούς και συντάξεις σε δραχμές, στο πλαίσιο μιας σταδιακής διαδικασίας εξόδου της χώρας από το ευρώ.
«Παρ’ όλες τις προσπάθειες να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη. Πρέπει να τα προσεγγίζουμε με ορθή κρίση. Είναι εντελώς ανάρμοστο να υιοθετούμε οξείς τόνους σε τέτοιες καταστάσεις», κατέληξε.
«Ήμουν πάντοτε υπέρ της Ευρώπης. Το κόμμα μου κι εγώ δεν θα συμφωνήσουμε να βγούμε από την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Χρειαζόμαστε έναν οδικό χάρτη για μια Ευρώπη των αξιών, οι οποίες πρέπει να είναι απαράβατες: ίσως ένα οικονομικό Σύνταγμα και κατόπιν ένα ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Δεν μπορούμε όμως να το κάνουμε βιαστικά», κατέληξε.
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας