Στη μάχη κατά του κορωνοϊού και στη δύσκολη περίοδο της εξόδου από το lockdown όλα τα διαθέσιμα όπλα είναι απαραίτητα: ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι που αναπτύχθηκε από μία ιταλική νεοφυή επιχείρηση (start up) επιτρέπει να ελεγχθεί εάν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, αλλά και να ιχνηλατηθούν οι επαφές ενός προσώπου που διαγνώσθηκε θετικό στον κορωνοϊό.

Με το καλοκαίρι να πλησιάζει, η καινοτομία τούτη θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη, ακόμη και σωτήρια για τα παραθαλάσσια θέρετρα και γενικότερα για την τουριστική βιομηχανία, που πλήττεται σοβαρά από την κρίση που συνοδεύει την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Το μηχάνημα αυτό έχει προκαλέσει επίσης το ενδιαφέρον διαφόρων εταιρειών που το αντιμετωπίζουν ως χρήσιμο εργαλείο, το οποίο θα επιτρέπει στους υπαλλήλους τους να εργάζονται με ασφάλεια στο γενικότερο αυτό πλαίσιο της πανδημίας.

Το νέο αυτό βραχιόλι ελέγχου ονομάζεται “Labby Light” και αναπτύχθηκε από την εταιρεία MetaWellness που εδρεύει στο Μπάρι, στην Απουλία (νότια Ιταλία). Οι κατασκευαστές του το παρουσιάζουν ως ένα έξυπνο ρολόι, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μία μορφή ηλεκτρονικού κλειδιού για να τοποθετηθεί σε μια τσάντα, ή ενός τσιπ για να τοποθετηθεί κάτω από μια προστατευτική μάσκα.

Η τιμή πώλησής του είναι 25 ευρώ χωρίς φόρους, κι αρχίζει να εκπέμπει κραδασμούς όταν δεν τηρείται η απόσταση ασφαλείας του ενός μέτρου με έναν άλλο χρήστη και καταγράφει επίσης όλες τις επαφές μεταξύ των ατόμων που το φορούν, κάτι που θα επέτρεπε να απομονωθούν γρήγορα πιθανές εστίες μόλυνσης, εάν κάποιος από τους χρήστες αποδειχθεί θετικός στον κορωνοϊό.

 

 

«Ήδη έχουμε λάβει παραγγελίες από κολυμβητήρια, αλυσίδες ξενοδοχείων, σχολεία και εταιρείες», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντονέλο Μπαρακάνε, διευθυντής της MetaWellness, επιχείρησης που ειδικεύεται σε υπηρεσίες αθλητισμού και ευεξίας.

 

Ένα παρόμοιο βραχιόλι αναπτύχθηκε κι από τη βελγική εταιρεία Rombit, η οποία σε δελτίο Τύπου στα μέσα Απριλίου ανακοίνωνε πως το προϊόν θα δοκιμασθεί «σε πρώτη φάση» από τους υπαλλήλους του λιμένα της Αμβέρσας. Οι δύο εταιρείες εγγυώνται πως τα συστήματά τους σέβονται την ιδιωτική ζωή των χρηστών τους.

Ένας οδοντίατρος, με έδρα το Μπάρι, ο Τζουζέπε Ντι Μπάρι, υιοθέτησε αμέσως το νέο εργαλείο για το ιατρείο του, στο οποίο επίσης δίνει και μία ιατρικό-νομική διάσταση: «Αυτό θα μου επιτρέπει να διαψεύδω πιθανές ψευδείς καταγγελίες, διότι εάν ένας ασθενής ισχυριστεί ότι έχει κολλήσει τον ιό στο ιατρείο μου, θα είμαι σε θέση να αποδείξω ότι δεν ήλθε σε επαφή με κάποιο θετικό κρούσμα και ότι η κοινωνική απόσταση τηρήθηκε τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο ιατρείο μου».

Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο ο οδοντίατρος ζητεί πλέον από κάθε πελάτη που μπαίνει στο ιατρείο του να φορέσει μάσκα, ποδονάρια και ένα τέτοιο ηλεκτρονικό βραχιόλι.