Εξαιρετικά βεβαρυμμένη είναι η ατζέντα της συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις 14 Οκτωβρίου. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εταίρων για τη διαμόρφωση των θέσεων τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνεχίζονται με επίκεντρο την εισβολή της Τουρκίας στην Συρία αλλά και τις παράνομες γεωτρήσεις των Τούρκων στην ΑΟΖ Κύπρου.
Όπως πληροφορείται το zougla.gr ακόμη δεν έχει γίνει σαφές αν η Σύνοδος των ΥΠΕΞ θα συζητήσει πέρα από τα αυτονόητα και τις ουσιαστικές κυρώσεις κατά της Άγκυρας που πρέπει να υιοθετηθούν από την ΕΕ.
Πιο συγκεκριμένα θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των Υπουργών Εξωτερικών που θα θέσουν το ζήτημα το εάν θα αποφασιστούν σοβαρές κυρώσεις. Παρατηρείται δηλαδή μία περίεργη έως ανησυχητική «χαλαρότητα» στις Βρυξέλλες, ανάλογη με αυτή που επικρατεί στο ΝΑΤΟ με την τουρκική εισβολή κατά των Κούρδων της Συρίας.
Το Zougla .gr πληροφορείται λοιπόν από τις Βρυξέλλες και από αξιωματούχους της ΕΕ που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους:
-Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι οι παράνομες τουρκικές εξορυκτικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στις 17-18.10.2019 στις Βρυξέλλες υπό το φως μάλιστα της νέας δυναμικής για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.Το κύριο θέμα, όπως συζητήθηκε και μεταξύ της ΥΕ/ΕΕ και του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η συνέχιση αυτών των ενεργειών από την Τουρκία σε περιοχές, για τις οποίες η Κύπρος έχει εκδώσει άδειες. «Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται το θέμα των εξορυκτικών ενεργειών. Το Συμβούλιο εξέφρασε την αλληλεγγύη του απέναντι στην Κύπρο τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο. Οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται».
-Σε ερώτηση σχετικά με το στάδιο, στο οποίο βρίσκονται οι διαδικασίες σχετικά με τα στοχευμένα μέτρα, η αξιωματούχος περιορίστηκε στο να απαντήσει ότι η συζήτηση επ’ αυτού θα εξαρτηθεί από τον πόσοι Υπουργοί θα επιλέξουν να το θίξουν. Ερωτηθείσα εάν οι μέχρι τώρα προσπάθειες της ΕΕ σε διπλωματικό επίπεδο (πρακτικά από Ιούνιο), με έμφαση στις δηλώσεις και στις ανακοινώσεις, απέδωσαν κάποιους καρπούς, ο διπλωμάτης της ΕΕ απλώς επανέλαβε το ιστορικό επισημαίνοντας ότι το θέμα θα τεθεί εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το θέμα των στοχευμένων μέτρων χαρακτηρίστηκε, πάντως, στη συνέχεια ως «περίπλοκο».
-Η Συρία καταλαμβάνει σημαντικό τμήμα της ατζέντας με ιδιαίτερη έμφαση να αναμένεται να δοθεί στις τουρκικές επιχειρήσεις στα ΒΑ της χώρας. Κατ’ αρχάς κατέστη σαφές ότι από πλευράς ΕΕ κάθε απόπειρα δημογραφικής αλλοίωσης είναι απαράδεκτη και ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να στηρίξει οικονομικά τα σχέδια της Τουρκίας στην περιοχή («τα σχετικά δημοσιεύματα είναι παραπλανητικά»). Η ΕΕ ήταν πολύ σαφής στο μήνυμά της προς την Τουρκία: «Πρέπει να σταματήσει κάθε μονομερής ενέργεια. Φοβόμαστε ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα υπονομεύσουν τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».
-Το θέμα των ξένων μαχητών στη Συρία αποτελεί πηγή ανησυχίας, αλλά οι σχετικές αποφάσεις εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών – μελών.
-Σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της ΕΕ απέναντι στην κουρδική εθνοφυλακή στη Συρία,ο διπλωμάτης αναγνώρισε τη σημαντική συνδρομή τους στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχίες σχετικά με ενδεχόμενη αποδυνάμωση των συνεχιζόμενων κουρδικών προσπαθειών σε αυτό το μέτωπο εξαιτίας των τουρκικών επιχειρήσεων στην περιοχή. Για την ΕΕ είναι, επίσης, πολύ σημαντικό να μην πληγεί το επίπεδο ασφάλειας όσον αφορά την κράτηση τρομοκρατών του Ι.Κ., που μέχρι στιγμής παραμένει στην ευθύνη των Κούρδων. Πέραν αυτού, η ΕΕ αναγνωρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση μόνο το ΡΚΚ, ενώ για τις άλλες κουρδικές οργανώσεις δεν συμμερίζεται τις απόψεις της Τουρκίας.
-Το θέμα των αυξημένων ροών προς Ελλάδα, αλλά και προς άλλες χώρες, κατά το τελευταίο διάστημα αναμένεται να τεθεί στο Συμβούλιο της επόμενης Δευτέρας. Σημειώθηκε σχετικά ότι η πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Προέδρου για τους πρόσφυγες είναι «απολύτως απαράδεκτη» και ότι οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως μοχλός άσκησης πίεσης, δεδομένης μάλιστα της μείζονος στήριξης που παρέχει η ΕΕ σε επίπεδο οικονομικό και σε επίπεδο προγραμμάτων.