Το γεγονός ότι σήμερα τα ζητήματα της ασφάλειας, αποτελούν τεράστιο βάρος για την Ευρώπη σημειώσε ο κ. Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), ο οποίος συντόνισε το Πάνελ για την «ευρωπαϊκή στρατηγική ασφάλειας».

Ο κ. Ντόκος τόνισε ότι σήμερα «η απειλή φαίνεται να είναι ασύμμετρη» και κάλεσε τους ομιλητές να τοποθετηθούν για τα θέματα ασφάλειας στην Ευρώπη σήμερα.

Ο Ambassador Tacan Ildem, βοηθός Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, ΝΑΤΟ, άρχισε την τοποθέτηση του, υπογραμμίζοντας ότι φέτος το ΝΑΤΟ συμπληρώνει 70 χρόνια κατά τα οποία προσέφερε ασφάλεια σε πάνω από ένα 1 δισεκατομμυρίο πολίτες. Παράλληλα, τόνισε πως υπάρχει ανησυχία για τα ζητήματα της ασφάλειας σήμερα ωστόσο επεσήμανε πως χρειάζεται μία συνολική αντιμετώπιση, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το ΝΑΤΟ προκειμένου να «εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα όλων αυτών των οργανισμών». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε πως το «ΝΑΤΟ θα παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής άμυνας».

«Χρειάζεται μία συνεκτική και μακροπρόθεσμη πολιτική άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμανε ο Adam Ward, αναπληρωτής διευθυντής Chatham House, UK, προσθέτοντας πως η Ευρώπη κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία σειρά από σοκ. Παραλληλα, αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Ευρώπης με τις Η.Π.Α επισημαίνοντας πως «ο Ντόναλντ Τραμπ δημιούργησε μία αναταραχή μιλώντας για τις δαπάνες των Ευρωπαίων στο χώρο της άμυνας».

Στην ανησυχία που υπάρχει για τα θέματα ασφάλειας και τα πολλά σημεία ανάφλεξης που υπάρχουν γύρω από την Ευρώπη αναφέρθηκε ο Prof. Uzi Arad, fmr Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Ισραήλ. Κυρίως επικεντρώθηκε στο ρόλο της Κίνας αλλά και της Ρωσίας για την οποία σημείωσε πως «είναι ένας παράγοντας που ήρθε και θα μείνει στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο δημοσιογράφος Richard Werly σημείωσε από την πλευρά του ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να θεωρεί ότι μπορεί να γίνει αυτόνομη στα θέματα άμυνας όταν αγοράζει εξοπλισμό από τις Η.Π.Α. «Οι ευρωπαίοι λένε ότι πρέπει να λειτουργεί ένας ευρωπαϊκός στρατός. Όμως υπάρχει μία δυσκολία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, χρειάζονται τις ΗΠΑ» τόνισε ο δημοσιογράφος.

Η κα Μαριέττα Γιαννάκου, πρώην Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, τόνισε ότι «λόγω της της ύπαρξης της Ευρωζώνης και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πράγματι υπάρχει ένα πολιτικό ζήτημα. Οι λαοί διερωτώνται πως είναι δυνατό να γίνονται περικοπές στην παιδεία και την υγεία και από την άλλη να δίνονται τόσα χρήματα για την ασφάλεια».

Ωστόσο, δήλωσε αισιόδοξη «γιατί η ύπαρξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής, του ευρωπαϊκού οργανισμού άμυνας και των προσπαθειών που γίνονται από όλους, από χώρες όπως η Γαλλία και η Ελλάδα, στο βάθος έχουν ως στόχο, ένας είδος πιο ομοσπονδιακής Ευρώπης. Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε είναι πιο δύσκολο, να υπάρχει μία πολιτική Ευρώπη στο βάθος του χρόνου. Αν θέλουμε ως Ευρωπαίοι να κάνουμε πραγματικές αλλαγές, πρέπει να έχουμε ένα σύστημα που να στηρίζει τη ρήτρα άμυνας και τη ρήτρα αλληλεγγύης».

To Οικονομικό Φόρουμ Δελφών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια στην ΝΑ Ευρώπη και κάθε χρόνο συγκεντρώνει καταξιωμένες προσωπικότητες του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών, την διαμόρφωση προτάσεων και την ανάπτυξη θέσεων σχετικών με τις προκλήσεις του αύριο, θέτοντας ως στόχο την διαμόρφωση μιας βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της ΝΑ Μεσογείου.

Στην 4ήμερη εκδήλωση θα συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ομιλητές από 20 και πλέον χώρες, οι οποίοι θα συζητήσουν 80 θέματα καίριας σημασίας την οικονομία, τον πολιτισμό και τις επιχειρήσεις,