Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση στη Μιανμάρ της αντιφρονούσας Άουνγκ Σαν Σούου Κίι, την οποία αποκάλεσε “ηρωίδα του”, και απαίτησε την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στη χώρα.

“Ενώ το καθεστώς της Μιανμάρ προχώρησε πολύ για να απομονώσει και να καταδικάσει στην σιωπή την Άουνγκ Σαν Σούου Κίι, εκείνη συνέχισε τον θαρραλέο αγώνα της για τη δημοκρατία και την αλλαγή στη Μιανμάρ”, δηλώνει ο Ομπάμα σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο .

“Είναι η ηρωίδα μου και πηγή έμπνευσης για όλους όσους εργάζονται για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ και σε όλο τον κόσμο”, τονίζει, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες “εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πολυαναμενόμενη απελευθέρωσή της”.

Ο Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται στη Γιοκοχάμα (περιοχή του Τόκιο), για να παρακολουθήσει τη σύνοδο κορυφής των χωρών της Ασίας-Ειρηνικού (APEC), κάλεσε εξάλλου τη χούντα της Μιανμάρ να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους.

“Είναι καιρός για το καθεστώς της Μιανμάρ να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατουμένους, και όχι έναν μόνο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευελπιστούν πως κάποια μέρα όλα οι πολίτες της Μιανμάρ θα απελευθερωθούν από τον φόβο και τις διώξεις”, καταλήγει ο αμερικανός πρόεδρος.

Χαιρετίζει ο ΟΗΕ

Η Νάβι Πιλάι, Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, χαιρέτισε σήμερα την απελευθέρωση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ Άουνγκ Σαν Σούου Κίι, και ζήτησε την απελευθέρωση και των άλλων πολιτικών κρατουμένων στη χώρα.

“Αυτή είναι μια θετική ένδειξη ότι οι αρχές της Μιανμάρ είναι έτοιμες να προχωρήσουν μπροστά με τη σοβαρή πρόκληση της μετάβασης στην δημοκρατία, και την ανάγκη για εθνική συμφιλίωση”, αναφέρει η Πιλάι σε μια γραπτή δήλωσή της.

“Προφανώς, η Άουνγκ Σαν Σούου Κίι, μπορεί να έχει μια σημαντική συμβολή στη διαδικασία αυτή”, πρόσθεσε.

Η Πιλάι υπογράμμισε ότι είναι “σημαντικό η απελευθέρωσή της να είναι άνευ όρων, και να τηρηθεί στην πράξη. Η μακρά κράτησή της και η στέρηση των δικαιωμάτων της παραμένουν μια σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της Μιαμάρ”, σημείωσε.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ εξέφρασε τη λύπη της επειδή η Άουνγκ Σαν Σούου Κίι, δεν αφέθηκε ελεύθερη πριν από τις εκλογές, “όπως το είχε ζητήσει ο γγ του ΟΗΕ”, Μπαν Γκι Μουν.

Επανέλαβε την έκκλησή της προς τις αρχές να απελευθερώσουν 2.200 πολιτικούς κρατούμενους, “ως μια σαφή ένδειξη ότι η νέα κυβέρνηση προτίθεται να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να σφυρηλατήσει ένα νέο μέλλον για τη χώρα”.

-Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), ο Ταϊλανδός Σουρίν Πιτσουσουάν δήλωσε ότι είναι “πολύ, πολύ ανακουφισμένος” μετά την απελευθέρωση σήμερα της Άουνγκ Σαν Σούου Κίι.

“Είμαι πολύ, πολύ ανακουφισμένος και ελπίζω ότι αυτό θα συμβάλει στην εθνική συμφιλίωση στη Μιανμάρ και η Άουνγκ Σαν Σούου Κίι θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα ρόλο στην εθνική συμφιλίωση”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

-Η Ιαπωνία χαιρέτισε την απελευθέρωση της Άουνγκ Σαν Σούου Κίι, την οποία χαρακτήρισε ως ένα “βήμα μπροστά” και εξέφρασε την ελπίδα ότι η χούντα θα λάβει “και άλλα θετικά μέτρα”.

“Η κυβέρνηση θεωρεί αυτήν την απελευθέρωση ως ένα βήμα προς τα εμπρός. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση της Μιανμάρ θα λάβει περαιτέρω θετικά μέτρα στο μέλλον για να βελτιωθεί η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προώθηση της δημοκρατίας και της εθνικής συμφιλίωσης”, αναφέρει σε δήλωση του ο ιάπωνας ΥΠΕΞ Σέιτζι Μαεχάρα.

Διαβάστε επίσης: Απελευθέρωση αντιφρονούντος στη Μιάνμαρ