Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Υεμένης χαρακτήρισε θετικές τις εξαγγελίες του προέδρου της χώρας, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, με αφορμή την δέσμευσή του να μην παρατείνει την προεδρική του θητεία. Παρ’ όλα αυτά όμως διευκρινίστηκε ότι η μεγάλη διαδήλωση που είναι προγραμματισμένη για σήμερα θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

«Θεωρούμε ότι αυτή πρωτοβουλία είναι θετική και περιμένουμε τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα. Όσο για την προγραμματισμένη για αύριο συγκέντρωση, το σχέδιο ισχύει και θα πραγματοποιηθεί με οργανωμένο και πειθαρχημένο τρόπο», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Σαάντι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του κόμματος “Islah”.

«Πρόκειται για έναν ειρηνικό αγώνα μέσω του οποίου ο λαός μπορεί να κάνει τη φωνή του να ακουστεί και να εκφράσει τις επιθυμίες του», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Υεμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα παρατείνει την προεδρική του θητεία μετά τη λήξη της το 2013, θέτοντας τέρμα στην τριακονταετή εξουσία του ενώ επίσης δεν θα ορίσει ο ίδιος τον διάδοχό του. Ο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ ζήτησε επίσης τον σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής νεότητας».

Ο πρόεδρος της Υεμένης βρίσκεται στην εξουσία από το 1978. Εξελέγη για πρώτη φορά το 1999 με άμεση και καθολική ψηφοφορία για θητεία επτά ετών. Επανεξελέγη για δεύτερη φορά το 2006 για θητεία που λήγει το 2013.

«Δεν θέλω να φανώ αλαζών και θέλω να προχωρήσω σε υποχωρήσεις, τη μία μετά την άλλη, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον», δήλωσε επίσης ο πρόεδρος της Υεμένης ενώπιον του κοινοβουλίου. Είχαν προηγηθεί οι εξαγγελίες κοινωνικών και οικονομικών μέτρων, ανάμεσά τους και η αύξηση των μισθών, η δημιουργία ενός ταμείου για την απασχόληση των κατόχων πανεπιστημιακού διπλώματος και η επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης σε 500.000 άτομα, καθώς και η μείωση του φόρου εισοδήματος.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η Υεμένη είναι μία από τις φτωχότερες αραβικές χώρες και η μόνη δημοκρατία της αραβικής χερσονήσου. Εκτός από την κοινωνική αναταραχή, ο πρόεδρος της Υεμένης έχει να αντιμετωπίσει ένα αυτονομιστικό κίνημα στο Νότο, πρώην ανεξάρτητο κράτος, μία σιιτική εξέγερση στο Βορρά όπως και την δραστηριοποίηση του δικτύου της Αλ Κάιντα στη χώρα.