Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός που εμπλέκεται στη σύγκρουση στην Υεμένη εξαπέλυσε δεκάδες επιδρομές εναντίον στρατιωτικών στόχων των Χούτι στο βόρειο τμήμα της χώρας, περιλαμβανομένων της πρωτεύουσας Σαναά και το λιμάνι Σάλιφ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο συνασπισμός που μάχεται από το 2015 εναντίον των Χούτι, οι οποίοι ελέγχουν τη βόρεια Υεμένη, εξαπέλυσε έναν πύραυλο και ένα drone εναντίον εργοστασίου στη Σανάα.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι από τις επιδρομές επλήγη το λιμάνι Σάλιφ, από όπου γίνεται εισαγωγή σιτηρών στη χώρα, το οποίο είναι υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών και βρίσκεται βόρεια της Χοντέιντα, όπως και μια αποθήκη και ο κοιτώνας των εργατών μιας εταιρείας παραγωγής τροφίμων.

«Οι τοπικές Αρχές και η διεύθυνση της εταιρείας ανακοίνωσαν ότι έξι τραυματισμένοι εργάτες διακομίστηκαν σε τοπικά ιατρικά κέντρα για να τους παρασχεθεί βοήθεια» ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα η αποστολή του ΟΗΕ στη Χοντέιντα, η UNMHA.

Το λιμάνι Σάλιφ περιλαμβάνεται στην ουδέτερη ζώνη της Ερυθράς Θάλασσας η οποία συμφωνήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη συμφωνία της Στοκχόλμης, την οποία υπέγραψαν το 2018 οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη.

Το ελεγχόμενο από τους αντάρτες Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον του λιμανιού εντάσσονται στον «οικονομικό πόλεμο εναντίον του λαού της Υεμένης».

Το τηλεοπτικό δίκτυο al Masirah, με έδρα τη Σανάα, μετέδωσε ότι εξαπολύθηκαν και άλλες αεροπορικές επιδρομές στη Μάριμπ, όπου τους τελευταίους μήνες μαίνονται σφοδρές μάχες καθώς οι Χούτι προσπαθούν να καταλάβουν την επαρχία αυτή που είναι πλούσια σε πετρέλαιο.

Επιδρομές αναφέρθηκαν και την επαρχία Χάτζα.

Ευθύνη για την πυρκαγιά

Στο μεταξύ οι Χούτι παραδέχθηκαν την ευθύνη τους για μια πυρκαγιά που ξέσπασε στις αρχές του μήνα σε κέντρο κράτησης μεταναστών στη Σανάα και κόστισε τη ζωή σε 45 ανθρώπους, ενώ ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων εναντίων μαχητών και αξιωματούχων.

To Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε την τρίτη τους Χούτι ότι εκτόξευσαν «άγνωστης ταυτότητας ρουκέτες», προκαλώντας την πυρκαγιά στο κέντρο κράτησης μεταναστών, όπου είχαν ξεσπάσει διαμαρτυρίες για τις συνθήκες διαβίωσης.

«Καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας δεν κατάφεραν να ελέγξουν τις ταραχές, στρατιώτες έριξαν τρία δακρυγόνα, ένα εκ των οποίων έπεσε πάνω σε ένα κρεβάτι προκαλώντας την πυρκαγιά, η οποία εξαπλώθηκε γρήγορα» αναφέρεται σε ανακοίνωση που μετέδωσε το Σάββατο το βράδυ το πρακτορείο Saba, που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Από την πυρκαγιά έχασαν τη ζωή τους 45 μετανάστες, κυρίως Αιθίοπες, και τραυματίστηκαν άλλοι 200.

Η πρωτοβουλία των στρατιωτών δεν είχε την έγκριση «της διοίκησης», τόνισε το Saba, διευκρινίζοντας ότι έντεκα μέλη του προσωπικού ασφαλείας και πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι συνελήφθησαν και θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.