Στρατιωτικά αεροσκάφη της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη, σκότωσαν το Σάββατο 30 μαχητές πιστούς στον Υεμενίτη πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, όταν έπληξαν κατά λάθος ένα στρατόπεδο στην επαρχία Τάιζ, είπαν αξιωματούχοι στην περιοχή.
Η αεροπορική επιδρομή, η οποία είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι 40 από τους μαχητές αυτές, προστίθεται σε μια σειρά αιματηρών επεισοδίων «φίλιων πυρών» κατά τη διάρκεια της εκστρατείας μιας συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, οι οποίοι θεωρούνται σύμμαχοι του Ιράν, από τον Μάρτιο.
Δεν ήταν διαθέσιμοι άμεσα αξιωματούχοι της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και της κυβέρνησης της Υεμένης για να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές.
Τα αεροπορικά πλήγματα τα οποία διεξήχθησαν το Σάββατο έπληξαν μια ορεινή περιοχή κοντά στη νοτιοδυτική πόλη Τάιζ, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες ανάμεσα σε ντόπιους και μονάδες του στρατού που δηλώνουν πίστη στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος έχει ταχθεί στο πλευρό των Χούτι, ανέφεραν αξιωματούχοι που υπάγονται στην κυβέρνηση του Χάντι, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
«Η επιδρομή της συμμαχίας έπληξε λάθος στόχο», ανέφερε ένας αξιωματούχος.
Την 28η Σεπτεμβρίου, 131 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί όταν πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από αεροσκάφη της συμμαχίας έπληξαν μια γαμήλια γιορτή στο χωριό αλ Ουαχίτζα της Ερυθράς Θάλασσας, κοντά στο αρχαίο λιμάνι αλ Μόχα.
Τουλάχιστον 5.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην τρέχουσα εξάμηνη φάση του εμφυλίου πολέμου στο φτωχότερο κράτος της Αραβικής Χερσονήσου. Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι η ανθρωπιστική κατάσταση, η οποία έχει επιδεινωθεί από τον σαουδαραβικό αποκλεισμό των λιμανιών της Υεμένης, είναι «κρίσιμη».
Η Σαουδική Αραβία ηγείται μιας στρατιωτικής συμμαχίας κυρίως αραβικών κρατών η οποία επενέβη στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης στα τέλη Μαρτίου για να αποκαταστήσει στην εξουσία την κυβέρνηση του Χάντι -η οποία εδρεύει σήμερα σε ένα ξενοδοχείο του Άντεν, έπειτα από την πολύμηνη αυτοεξορία της στο Ριάντ- και να αποσπάσει τη χώρα από τα χέρια των Χούτι, που θεωρεί ότι ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του Ιράν.