Πολλά νοσοκομεία και κλινικές στην πόλη Άντεν, στη νότια Υεμένη, έκλεισαν τις πόρτες τους εν μέσω της εξάπλωσης με ταχείς ρυθμούς της πανδημίας του κορωνοϊού, τόνισε χθες Πέμπτη η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children («Σώστε τα παιδιά»).
Στην Υεμένη μαίνεται ένοπλη σύρραξη από το 2014 ανάμεσα σε μια κυβέρνηση υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κι ένα κίνημα σιιτών ανταρτών προσκείμενων στο Ιράν.
Η Άντεν μετατράπηκε στη μεταβατική έδρα της κυβέρνησης όταν οι αντάρτες Χούθι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σανάα, στα τέλη του 2014. Τον Αύγουστο, αυτονομιστές του νότου την κατέλαβαν σχεδόν όλη.
Σύμφωνα με τη Save the Children, αξιωματούχοι στην Άντεν λένε πως τουλάχιστον 385 άνθρωποι πέθαναν την περασμένη εβδομάδα αφού παρουσίασαν συμπτώματα που υπεδείκνυαν πως είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.
Τα περισσότερα ιδιωτικά νοσοκομεία και οι περισσότερες κλινικές στην Άντεν έκλεισαν, ή προσφέρουν περίθαλψη μόνο σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και πάντως όχι σε ασθενείς με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή πυρετό, υπογράμμισε η ΜΚΟ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Τα δύο κυριότερα νοσοκομεία στην πόλη είναι ακόμη ανοικτά, αλλά δέχονται μόνο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Προσφέρουν βοήθεια σε ασθενείς με πυρετό, αλλά όχι σε όσους παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
Ο Μοχάμεντ Αλσαμάα, ο διευθυντής των προγραμμάτων της Save the Children στην Υεμένη, επισήμανε πως οι ομάδες του είδαν νοσοκομεία να διώχνουν ασθενείς.
«Άνθρωποι πεθαίνουν διότι αδυνατούν να λάβουν την περίθαλψη που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα τους έσωζε τη ζωή», υπογράμμισε.
«Ασθενείς πάνε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, αλλά τους λένε ότι δεν μπορεί να γίνει εισαγωγή. Μαθαίνουμε για οικογένειες που έχασαν δύο και τρία μέλη τους μέσα σε εβδομάδες. Όλες αυτές είναι ενδείξεις πως η πανδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται στη χώρα», πρόσθεσε.
Επισήμως, ως προχθές Τετάρτη στην Άντεν επιβεβαιώνονταν 41 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και πέντε θάνατοι εξαιτίας του COVID-19.
Η ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη έχει ωθήσει το 80% του πληθυσμού — ανάμεσά τους 10 εκατομμύρια παιδιά— στα πρόθυρα του λιμού κι έχει καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος του συστήματος υγείας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στη χώρα εκτυλισσόταν η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο ήδη πολλά χρόνια προτού χτυπηθεί από την πανδημία του κορωνοϊού.