Η εξόριστη κυβέρνηση της Υεμένης ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αντάρτες Χούτι, που θα πραγματοποιούνταν αυτή την εβδομάδα έπειτα από παρέμβαση του ΟΗΕ, αν οι σιίτες αντάρες δεν αναγνωρίσουν την απόφαση 2216 του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητεί την απομάκρυνσή τους από τις περιοχές που έχουν καταλάβει.

Σε μια σύντομη ανακοίνωση που εκδόθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, η κυβέρνηση του εξόριστου προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι ανέφερε ότι αποφάσισε «να μην συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συνάντηση μέχρι ότου οι πραξικοπηματική πολιτοφυλακή των Χούτι αναγνωρίσει την απόφαση 2216 και δεχθεί να εφαρμόσει τους όρους της».

Με αυτό τον τρόπο η εξόριστη κυβέρνηση φαίνεται να υπαναχωρεί, αφού την Πέμπτη είχε επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αντάρτες.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για την Υεμένη Ισμαήλ Άχμεντ Ουλντ Σέιχ είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι η εξόριστη κυβέρνηση και οι αντάρτες συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε νέες ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο «μια εκεχειρία και την επανέναρξη της ειρηνικής πολιτικής μετάβασης».

Οι συζητήσεις θα έχουν επίσης στόχο «να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο για μια συμφωνία σχετικά με τον μηχανισμό που θα επιτρέψει την εφαρμογή της απόφασης 2216», είχε προσθέσει ο ίδιος, εξηγώντας ότι θα πραγματοποιηθούν «την επόμενη εβδομάδα στην περιοχή».

Στρατιώτες πιστοί στον Χάντι μάχονται εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι σε όλη τη χώρα από τα τέλη Μαρτίου.

Ένας κυρίως αραβικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία επενέβη στη σύγκρουση υπέρ του εξόριστου προέδρου, εξαπολύοντας εκατοντάδες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των Χούτι και υποστηρίζοντας τις χερσαίες δυνάμεις του Χάντι.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο δεν κατάφεραν να τερματίσουν τις συγκρούσεις, οι οποίες έχουν οδηγήσει τον πληθυσμό της Υεμένης στα πρόθυρα του λιμού, έχουν κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4.500 ανθρώπους και έχουν δημιουργήσει ένα κενό εξουσίας το οποίο ενίσχυσε το παρακλάδι της αλ Κάιντα στη χώρα.