Ο επικεφαλής του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης, ο Μάχντι αλ Μάσατ, είπε χθες Κυριακή ότι το κίνημα δεν τάσσεται εναντίον της παράτασης της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, παρότι θεωρεί τα αποτελέσματά της «όχι αρκετά ενθαρρυντικά».

Η δίμηνη κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις δυνάμεις των Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, που υποστηρίζεται από στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η πρώτη από το 2016, τέθηκε σε ισχύ τη 2η Απριλίου και σε γενικές γραμμές τηρείται.

Τα Ηνωμένα Έθνη επιδιώκουν το τρέχον διάστημα την παράτασή της, ώστε να μπορέσουν να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις χωρίς αποκλεισμούς για να τελειώσει ο πόλεμος στην Υεμένη που μαίνεται από το 2014, έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κι έχει προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές τραγωδίες στον κόσμο.

«Διαβεβαιώνουμε ότι δεν τασσόμαστε εναντίον της παράτασης της εκεχειρίας, όμως αυτο που δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε είναιοποιαδήποτε εκεχειρία στην οποία τα δεινά του λαού μας θα συνεχιστούν», ανέφερε ο κ. Μάσατ κατά τη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, προσκείμενο στους Χούθι.

«Καλώ να υπάρξει αληθινή, ενθαρρυντική συνεργασία που θα οδηγήσει στη βελτίωση των ανθρωπιστικών και οικονομικών οφελών της όποιας επικείμενης εκεχειρίας», πρόσθεσε.

Η κατάπαυση του πυρός αποτελεί αχτίδα ελπίδας σε μια χώρα όπου ο πόλεμος προκάλεσε την κατάρρευση της οικονομίας, την καταστροφή των υποδομών και έφερε εκατομμύρια ανθρώπους αντιμέτωπους με τον λιμό.

Αν η ειρηνευτική διαδικασία προχωρήσει, παρατηρεί το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, θα μπορούσε να προσφέρει στο Ριάντ τρόπο να τερματίσει τη δαπανηρή εμπλοκή του στον πόλεμο, αιτία προστριβών με τις ΗΠΑ.