«Ανθρωπιστικούς διαδρόμους» για πρόσφυγες δημιουργεί η ιταλική κυβέρνηση, σε συνεργασία με εκκλησιαστικούς φορείς.
Με αεροπλάνο και ειδική βίζα θα μεταφέρονται άνθρωποι από εμπόλεμες ζώνες στην Ιταλία.
Περίπου 100 άνθρωποι που χρειάζονταν άμεση βοήθεια έφτασαν από τη Συρία και τη Β. Αφρική μέσω των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ιταλία.
Μεταξύ αυτών και η επτάχρονη Φαλάκ Αλ Χουράνι με την οικογένειά της που προσγειώθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες στο αεροδρόμιο της Ρώμης. Εκεί τους υποδέχθηκε η Ντανιέλα Πομπέι από την καθολική ενορία Σαντ Ετζίντιο.
«Είμαστε πολύ ευτυχείς που αυτή η οικογένεια με την άρρωστη κόρη έφτασε κανονικά στην Ιταλία με βίζα. Είναι οι πρώτοι από τους περίπου 1.000 ανθρώπους που θα έρθουν χωρίς να χρειαστεί να διασχίσουν τη θάλασσα του θανάτου, στην οποία έχει μετατραπεί η Μεσόγειός μας» ανέφερε.
Η μικρή Φαλάκ πάσχει από ένα σπάνιο είδος όγκου στα μάτια. Έχει χάσει το φως της στο ένα μάτι και για να μη συμβεί το ίδιο και στο άλλο χρειάζεται να κάνει άμεσα επέμβαση. Γι’ αυτό και ήταν από τους πρώτους που πέρασαν από τον ανθρωπιστικό διάδρομο που άνοιξε η Ιταλία.
«Ανάμεσα στους εθελοντές που εργάζονται για εμάς στον Λίβανο βρίσκεται και ένας γιατρός, ο οποίος μας βοηθάει να βρούμε ποιοι άνθρωποι πάσχουν από ιδιαίτερες ασθένειες» λέει ο ιερέας Λούκα Μαρία Νέγκρο, πρόεδρος του συνδέσμου των ευαγγελικών εκκλησιών.
Η λεγόμενη «αερογέφυρα» προβλέφθηκε για να βοηθάει σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως ασυνόδευτων παιδιών, ανθρώπων τρίτης ηλικίας και βαριά ασθενών.
Συνεργασία κράτους-εκκλησίας
Το εγχείρημα υλοποιείται με τη στήριξη της ιταλικής κυβέρνησης. Οι πρόσφυγες λαμβάνουν μια βίζα που ισχύει αποκλειστικά για την Ιταλία. Τα έξοδα για τη μεταφορά και τη στέγαση αναλαμβάνουν οι εκκλησίες, οι οποίες συχνά φιλοξενούν τους πρόσφυγες σε χώρους των ενοριών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι θεωρεί ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι μπορεί να αποτελέσουν ένα σημαντικό κομμάτι στην επίλυση της ευρωπαϊκής προσφυγικής κρίσης.
«Εάν ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο πολλά κράτη της διεθνούς κοινότητας, θα μπορέσουν να συμπεριληφθούν χιλιάδες άνθρωποι. Αυτό θα ήταν σημαντική βοήθεια, ούτως ώστε να χτυπηθούν οι διακινητές και να ανακουφιστούν οι πρόσφυγες» είπε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.
Πάντως, η πρώτη επιτυχημένη ιστορία έχει ήδη καταγραφεί: η μικρή Φαλάκ εγχειρίστηκε λίγο μετά την άφιξή της στην Ιταλία και βρίσκεται ήδη στο στάδιο της ανάρρωσης.
Οι πρώτοι 16 πρόσφυγες από τη Συρία πέταξαν με πρωινή πτήση της γραμμής από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό το Ανόβερο. Μαζί τους ταξίδεψαν επιχειρηματίες αλλά και τουρίστες. Πρόκειται για τους πρώτους πρόσφυγες που επωφελούνται από την αμφιλεγόμενη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Μόλις πριν από μία εβδομάδα πληροφορήθηκαν ότι θα τους επιτραπεί να μεταβούν απολύτως νόμιμα από την Τουρκία στη Γερμανία.
Ουδείς τους θέλησε να μιλήσει ή να φωτογραφηθεί από το πλήθος των δημοσιογράφων που βρέθηκαν στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου.
«Είναι όλοι τους εξαιρετικά αναστατωμένοι και λίγο φοβισμένοι. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα» δήλωσε η Κορίνα Βίχερ από τη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (BAMF).
Γυναίκες καλυμμένες με μαντήλια και με σκυμμένα κεφάλια έκαναν τα πάντα προκειμένου να αποφύγουν τις κάμερες. Οι περισσότεροι πρόσφυγες περνούσαν κοιτώντας το πάτωμα. Μόνο ένας γκριζομάλλης άνδρας χαμογέλασε φωνάζοντας «Thank you Germany» (Ευχαριστούμε Γερμανία).
Οι πρώτες οικογένειες Σύρων προσφύγων που μεταφέρθηκαν στη Γερμανία επελέγησαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ως χρήζοντες ιδιαίτερης βοήθειας.
Λίγο μετά το μεσημέρι προσγειώθηκε με ένα δεύτερο αεροσκάφος ακόμη μία ομάδα 16 προσφύγων από τη Συρία. Οι νεοαφιχθέντες θα υποβληθούν σε εξετάσεις στο κέντρο υποδοχής του Φρίντλαντ και έπειτα από παρακολούθηση ορισμένων μαθημάτων για τον προσανατολισμό τους στη Γερμανία θα κατανεμηθούν σε δήμους του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας.
Την ώρα που η πρώτη ομάδα προσφύγων οδηγούνταν από τους αστυνομικούς στο λεωφορείο εμφανίστηκε ένας άνδρας κρατώντας πλακάτ με το μήνυμα: «Μεταναστεύστε αλλού. Εδώ δεν υπάρχει χώρος διαμονής. Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι».
Πάντως, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φθάσουν στη Γερμανία κι άλλοι πρόσφυγες από την Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ε.Ε.
Πηγή: Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης