Με πλήρη διακοπή της απευθείας επικοινωνίας και κάθε είδους σχέσεών της με τη Νότια Κορέα προειδοποίησε η Βόρεια Κορέα, εάν η Σεούλ συνεχίσει την “προπαγάνδα” των τελευταίων ημερών. Το μήνυμα αυτό περιλαμβάνεται σε ανακοινωθέν του Βορειοκορεάτικου στρατού που απευθύνεται στη Νότια Κορέα και μεταδόθηκε από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA.

Η Νότια Κορέα σχεδιάζει να αρχίσει την μετάδοση μηνυμάτων μέσω μεγαφώνων που θα απευθύνονται στους πολίτες της Βόρειας Κορέας, πρακτική που είχε διακοπεί πριν έξι χρόνια. Η κίνηση εντάσσεται στα αντίποινα εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, την οποία η Σεούλ κατηγορεί ότι τορπίλισε μια κορβέτα του πολεμικού της ναυτικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα κλιμάκωση στις διμερείς σχέσεις σημειώθηκε μερικές ώρες πριν την άφιξη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στη Σεούλ από το Πεκίνο, στο πλαίσιο περιοδείας της στην Ασία.

ΗΠΑ: Παράδοξη η απόφαση της Β. Κορέας για διακοπή σχέσεων με τη Ν. Κορέα

Το ενδεχόμενο διακοπής κάθε σχέσης με τη Νότιο γείτονά της είναι «παράξενη» και αντιβαίνει προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον του λαού της, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Φίλιπ Κράουλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ν. Κορέα είναι μία από τις πιο δυναμικές οικονομίες στον κόσμο. Η Β. Κορέα είναι μία από τις πιο αδύναμες οικονομίες ακόμη και με δική της παραδοχή. Η . Κορέα είναι ανίκανη να φροντίσει τους πολίτες της, είναι ανίκανη να θρέψει τους πολίτες της. Δεν μπορώ να φαντασθώ ένα μέτρο που να είναι πιο αλυσιτελές σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα για τα συμφέροντα της Βορείου Κορέας από την διακοπή των περαιτέρω σχέσεων με τη Ν. Κορέα».

«Χάσμα» ανάμεσα στις δύο χώρες

Η τελευταία εξέλιξη έρχεται να μεγαλώσει το χάσμα και την ένταση που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες τις τελευταίες ημέρες. Νωρίτερα η Πιονγκγιάνγκ προειδοποίησε τη Νότια Κορέα, ότι θα αναλάβει στρατιωτική δράση, αν η Σεούλ συνεχίσει να παραβιάζει τα βορειοκορεατικά χωρικά ύδατα, ανοικτά των δυτικών ακτών της χερσονήσου.

Συγκεκριμένα, ο στρατός της Βόρειας Κορέας κατηγόρησε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας ότι παραβίασε τα χωρικά της ύδατα, και απειλεί τη Σεούλ με στρατιωτική απάντηση.

«Μέσα σε διάστημα δέκα ημερών δεκάδες νοτιοκορεατικά πλοία παραβίασαν τα σύνορα», σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. «Είναι μια σκόπιμη πρόκληση που έχει στόχο να υποδαυλίσει μια άλλη στρατιωτική σύγκρουση στην Κίτρινη Θάλασσα, και κατά συνέπεια να οδηγήσει σε μια πολεμική φάση. Αν οι εισβολές αυτές συνεχιστούν, ο Βορράς θα εφαρμόσει στρατιωτικά μέτρα για να προασπίσει τα χωρικά του ύδατα και ο Νότος θα θεωρηθεί υπεύθυνος των συνεπειών».

Εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού Υπουργείου Άμυνας διέψευσε οποιαδήποτε παραβίαση των βορειοκορεατικών χωρικών υδάτων.

«Αυτοσυγκράτηση» ζητά η Κίνα

Από τη μεριά της, η Κίνα εκτιμά διά στόματος του εκπροσώπου του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι «προτιμάται ο διάλογος από την αναμέτρηση» σχετικά με την κρίση που έχει προκληθεί στην κορεατική χερσόνησο, μετά τον τορπιλισμό του νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου στις 26 Μαρτίου.

Νοτιοκορεατική έρευνα, που διενεργήθηκε με τη συμμετοχή διεθνών ερευνητών, απεφάνθη την περασμένη εβδομάδα ότι το πολεμικό πλοίο Cheonan βυθίστηκε όταν επλήγη από βορειοκορεατική τορπίλη, με συνέπεια να σκοτωθούν 46 άνδρες του νοτιοκορεατικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Ελπίζουμε ειλικρινά ότι όλες οι πλευρές θα διατηρήσουν ήπιους τόνους και θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε η Τζιάνγκ Γου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η Κίνα, από τους ελάχιστους συμμάχους της Βόρειας Κορέας, δεν ένωσε τη φωνή της με τις διεθνείς καταδίκες σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, δηλώνοντας ότι θα προβεί στη δική της αξιολόγηση για το ναυάγιο.

Από τη μεριά της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Hillary Clinton ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν μαζί με την Κίνα για να προωθήσουν μια δραστική και κατάλληλη απάντηση όσον αφορά τη βύθιση του νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου.

«Οι ΗΠΑ και η Κίνα πιστεύουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο», δήλωσε η Clinton στο Πεκίνο, όπου Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν για τον διήμερο Στρατηγικό και Οικονομικό Διάλογο.

«Η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί με τις ΗΠΑ και με τις άλλες πλευρές», δήλωσε παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, αναφερόμενος στην κρίση που έχει ξεσπάσει στην κορεατική χερσόνησο.

Νωρίτερα, ο πρώτος στην ιεραρχία της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, είχε ήδη θέσει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού, αφότου η Σεούλ απείλησε ότι η Πιονγκγιάνγκ «θα πληρώσει το τίμημα».

Διαβάστε επίσης:
Σε «πολεμικό» συναγερμό η Βόρεια Κορέα, 25 Μαΐου 2010, 05:16

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης