Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20.25 το βράδυ, ώρα Ελλάδος, στο βορειοανατολικό τμήμα της νήσου Χονσού στην Ιαπωνία, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Αμερικανικού Γεωφυσικού Ινστιτούτου (USGS).

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 184 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Τόκιο και 66 χλμ. νότια του πυρηνικού εργοστασίου «Fukushima Daiichi», ενώ το εστιακό βάθος ήταν 40 χλμ.. Η σεισμική δόνηση σημειώνεται λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, στις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες καθαρισμού από τη ραδιενέργεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της πάντως η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκτίμησε πως ο σεισμός είχε μέγεθος 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Οριστικό τέλος στη λειτουργία των αντιδραστήρων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια παραμονής του στο κατεστραμμένο εργοστάσιο, ο Shinzo Abe έδωσε εντολή για το οριστικό κλείσιμο των δύο τελευταίων αντιδραστήρων που είχαν… γλυτώσει από την πυρηνική κρίση μετά το πέρασμα του τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011.

Ήδη η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco έχει ανακοινώσει την αποσυναρμολόγηση των αντιδραστήρων Νο1, Νο2, Νο3 και Νο4, χωρίς ωστόσο να έχει δώσει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. Οι αντιδραστήρες Νο5 και Νο6 ήταν οι μοναδικοί στους οποίους δεν είχε εκδηλωθεί κάποια πυρκαγιά ή έκρηξη. Όπως φαίνεται και στον χάρτη που ακολουθεί, βρίσκονταν σε διαφορετικό σημείο του εργοστασίου και δεν υπέστησαν τήξη του πυρήνα τους. Η διαρροή ραδιενέργειας, που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα (περίπου 400 τόνοι «μολυσμένου» νερού καταλήγουν στον Ειρηνικό Ωκεανό ημερησίως), προέρχεται από τους τέσσερις πρώτους αντιδραστήρες, οι οποίοι καταστράφηκαν ολοκληρωτικά, όταν σταμάτησε η λειτουργία των συστημάτων ψύξης λόγω διακοπής ρεύματος μετά το πέρασμα του τσουνάμι.


(Χάρτης των εγκαταστάσεων. Στο πάνω μέρος οι αντιδραστήρες No5 και Νο6)

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Φουκουσίμα εντάσσεται στις προσπάθειες της κυβέρνησής του να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εξωτερικό για την ασφάλεια των τροφίμων, προβληματισμός που επηρέασε αρκετά μέλη της ΔΟΕ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την ανάδειξη της χώρας που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

«Η κυβέρνηση πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την επίλυση αυτής της καταστροφής και της διαχείρισης των μολυσμένων υδάτων. Εγώ είμαι ο υπεύθυνος της επιχείρησης και υπόσχομαι να αντιμετωπίσω με αποτελεσματικότητα το συγκεκριμένο ζήτημα», τόνισε.

Διαβάστε επίσης:
Πυρηνικό «επεισόδιο» επιπέδου 1 στη Φουκουσίμα, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013, 11:55
Ραδιενεργός εφιάλτης στον Ειρηνικό, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013, 20:13

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης