Μια διεθνής χριστιανική οργάνωση παροχής βοήθειας απέρριψε σήμερα Κυριακή τις κατηγορίες των Ταλιμπάν, ότι η ομάδα της που αποτελείτο από ξένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε απομακρυσμένη περιοχή του βορειοανατολικού Αφγανιστάν, έκαναν προσηλυτισμό.

Τα πτώματα δέκα εργαζομένων ιατρικής βοήθειας, οκτώ ξένων και δύο Αφγανών, μεταφέρθηκαν σήμερα με αεροπλάνο από την επαρχία Μπανταχσάν στην Καμπούλ, δήλωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην αφγανική πρωτεύουσα, επιβεβαιώνοντας πως έξι από τους νεκρούς ήταν Αμερικανοί.

Η International Assistance Mission (IAM – Αποστολή Διεθνούς Βοήθειας) ανέφερε πως τα θύματα ήταν μέλη μιας 12μελούς ομάδας οφθαλμολογικής φροντίδας, η οποία εργαζόταν στο Μπανταχσάν και το γειτονικό Νουριστάν.

Η IAM δήλωσε πως η ομάδα αποτελείτο από έξι Αμερικανούς, μία Γερμανίδα, μία Βρετανή και τέσσερις Αφγανούς, Πέντε από τους ξένους ήταν άνδρες και τρεις γυναίκες, Δύο Αφγανοί διέφυγαν ζωντανοί.

Χθες Σάββατο, οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για τη δολοφονία, λέγοντας πως οι εργαζόμενοι είχαν μαζί τους Βίβλους στη διάλεκτο Ντάρι -μία από τις δύο κύριες γλώσσες του Αφγανιστάν- και σκοτώθηκαν επειδή προωθούσαν το χριστιανισμό.

Καταδικάζοντας τους Ταλιμπάν, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, έδωσε κάποιες λεπτομέρειες για το τι συνέβη σε μία δήλωση που δημοσιοποιήθηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ.

«Οι Ταλιμπάν τους σταμάτησαν σε έναν απομακρυσμένο δρόμο καθοδόν προς το Νουριστάν, τους οδήγησαν σε ένα δάσος, τους λήστεψαν και τους σκότωσαν», είπε, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι διέδιδαν το χριστιανισμό.

Ο Ντερκ Φρανς, εκτελεστικός διευθυντής της IAM, δήλωσε στο Ρόιτερ πως η ομάδα δεν είχε σχέση με προσηλυτισμό.

«Η κατηγορία είναι παντελώς αβάσιμη, δεν είχαν μαζί τους καμία Βίβλο εκτός ίσως από την προσωπική Βίβλο του καθενός», είπε. «Ως οργάνωση δεν έχουμε καμία σχέση με προσηλυτισμό», πρόσθεσε.

Η οικογένεια του θύματος από τη Βρετανία, της γιατρού Κάρεν Γου, απέρριψε επίσης την κατηγορία των Ταλιμπάν. «Τα κίνητρά της ήταν καθαρά ανθρωπιστικά. Ήταν ανθρωπίστρια και δεν είχε οποιαδήποτε θρησκευτική ή πολιτική ατζέντα», ανέφεραν σε μία δήλωση.

Η Γου, που εργαζόταν για μία άλλη οργάνωση, την Bridge Afghanistan (Γέφυρα Αφγανιστάν), είχε γράψει σε μία πρόσφατη ανάρτηση σε μπλογκ ότι θα εργαζόταν ως η γιατρός της ομάδας και θα ήταν υπεύθυνη για μία κλινική για μητέρες και παιδιά στο Νουριστάν.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ ανέφερε σε μία δήλωση πως δεν θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των νεκρών σε αυτό το στάδιο.

«Το προσωπικό του προξενείου και ειδικοί πράκτορες του FBI στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ, μαζί με αφγανούς ομολόγους τους και εκπροσώπους από τις πρεσβείες της Βρετανίας και της Γερμανίας, εργάστηκαν για την αναγνώριση των θυμάτων αυτής της τραγικής επίθεσης», ανέφερε.

Η IAM δήλωσε πως τα μέλη της ομάδας οφθαλμολογικής φροντίδας ήταν στο δρόμο της επιστροφής στην Καμπούλ όταν σκοτώθηκαν από άγνωστους ενόπλους.

Παράλληλα, η οργάνωση δηλώνει πως είναι μία φιλανθρωπική, μη κερδοσκοπική χριστιανική οργάνωση, η οποία εργάζεται στο Αφγανιστάν από το 1966 υπό πολλούς διαφορετικούς κυβερνήτες.

Ο Φρανς δήλωσε πως η οργάνωση θα αναθεωρήσει την ασφάλειά της αλλά πιστεύει πως είναι σχεδόν απίθανο να φύγει από το Αφγανιστάν.

«Είμαστε εκεί από τότε που ο βασιλιάς ήταν στην εξουσία, όταν οι Ρώσοι ήταν στην εξουσία, όταν οι Μουτζαχεντίν πολεμούσαν εδώ στην Καμπούλ υπό τους Ταλιμπάν και πάντα μέναμε», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Καταδίκη για τη δολοφονία των “δυτικών” γιατρών
, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Αυγούστου 2010, 17:35