Η μεγάλη ηλικία των συνολικά 435 πυρηνικών αντιδραστήρων που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, το 80% των οποίων λειτουργεί εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, ενδέχεται να αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια, όπως εκτιμά η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σε έκθεσή της.
Στα τέλη του 2011, το 5% των πυρηνικών αντιδραστήρων σε όλο τον κόσμο λειτουργούσαν για περισσότερα από 40 χρόνια και το 32% περισσότερα από 30 χρόνια, επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση της ΙΑΕΑ για την πυρηνική ασφάλεια, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να δημοσιευθεί στα μέσα του 2012.
Μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας πριν ένα χρόνο «υπάρχουν αυξανόμενες απαιτήσεις ότι οι παλαιότεροι αντιδραστήρες θα πρέπει να συμμορφώνονται με όρους ασφαλείας κοντινότερους σε αυτούς που ακολουθούν οι νεότεροι ή οι μελλοντικοί αντιδραστήρες», σημειώνει η ΙΑΕΑ.
«Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα των παλαιότερων αντιδραστήρων να συμμορφώνονται με αυτές τις απαιτήσεις και να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις ενεργειακές ανάγκες των κρατών με οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο», προειδοποιεί η υπηρεσία.
Εξάλλου, περίπου το 70% των 254 ερευνητικών αντιδραστήρων λειτουργούν εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, πολλοί από αυτούς υπερβαίνοντας την αρχική διάρκεια ζωής τους, γεγονός που «ασκεί πιέσεις στην παγκόσμια προμήθεια ισοτόπων» που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καρκίνων, όπως αναφέρεται στην έκθεση της IAEA.
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά