Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι κάλεσε το αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό στον ΟΗΕ, σε μήνυμά της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου — το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς χθες — να ορθώσει το ανάστημά του και να καταδικάσει «το μίσος», την ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με σωρεία επικρίσεων για τον τρόπο που αντέδρασε στα αιματηρά επεισόδια κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης νεοναζί και οπαδών της ανωτερότητας της λευκής φυλής.
Ο Τραμπ επέρριψε και στις δύο πλευρές την ευθύνη για τα επεισόδια στη Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνιας το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν ακροδεξιοί διαδήλωσαν εναντίον της απομάκρυνσης ενός αγάλματος του στρατηγού της Συνομοσπονδίας Ρόμπερτ Λι. Μια νεαρή γυναίκα σκοτώθηκε όταν ένας άνδρας που φέρεται να είναι οπαδός της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής έπεσε πάνω σε αντιδιαδηλωτές με το αυτοκίνητό του.
«Αυτοί που κάνουν πορείες και ξερνούν μίσος είναι λίγοι, αλλά θορυβώδεις. Πρέπει να τους καταδικάζουμε πάντα, να τους κάνουμε να νιώθουν απομονωμένοι (…), με τον ίδιο τρόπο που προσπαθούν εκείνοι να απομονώνουν άλλους», τόνισε η Χέιλι στο μήνυμά της, που εστάλη την Πέμπτη στο προσωπικό της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.
Η Χέιλι, η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, σημείωσε ακόμη ότι οι «φρικιαστικές πράξεις» στη Σάρλοτσβιλ «μου θυμίζουν τις θλιβερές ημέρες που αντιμετώπιζα την τραγωδία του Τσάρλστον το 2015».
Η Νίκι Χέιλι είχε βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής στις ΗΠΑ όταν κατάφερε να επιτύχει να αφαιρεθεί μια πολεμική σημαία της Συνομοσπονδίας από τον χώρο του Καπιτωλίου της Νότιας Καρολίνας, έπειτα από τη δολοφονία εννέα μαύρων μέσα στην εκκλησία τους στο Τσάρλστον.
«Οι άνθρωποι δεν γεννιούνται με το μίσος. Έχουμε όλοι ευθύνη να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να το καταδικάσουμε», σημείωσε η Χέιλι στο μήνυμά της, στο οποίο δεν κάνει καμιά αναφορά στον πρόεδρο Τραμπ.
«Μολονότι πρέπει να σεβόμαστε τις διαφορές απόψεων, είναι καθήκον μας να εναντιωνόμαστε στο μίσος με τις αξίες μας. Και είναι καθήκον μας ποτέ να μην εγκρίνουμε τη βία καθώς το πράττουμε», συμπλήρωσε η ίδια.
Ο Τραμπ άφησε άναυδους πολλούς ρεπουμπλικάνους, τον επιχειρηματικό κόσμο και πολλούς συμμάχους των ΗΠΑ με τον τρόπο που αντιμετώπισε το θέμα, οι αγορές αντέδρασαν, ενώ άρχισε έντονη σεναριολογία περί παραιτήσεων στον Λευκό Οίκο εξαιτίας των τοποθετήσεών του.
Τη Δευτέρα, μετά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε, ο Τραμπ καταδίκασε ονομαστικά τους νεοναζί και την Κου Κλουξ Κλαν, όμως πριν περάσουν 24 ώρες συνέχισε τον σάλο επιμένοντας ότι για τα επεισόδια ευθύνονταν εξίσου και οι αντιφασίστες διαδηλωτές κι ότι υπήρχαν «πολύ καλοί άνθρωποι» και στα δύο στρατόπεδα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και αρκετοί ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού καταδίκασαν απερίφραστα τον ρατσισμό εν μέσω του θορύβου.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε σε μια ανάρτησή του στο Twitter την Τρίτη ότι ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο αντισημιτισμός και η ισλαμοφοβία «δηλητηριάζουν τις κοινωνίες μας», πριν προσθέσει: «Πρέπει να ορθώνουμε το ανάστημά μας εναντίον τους. Πάντοτε. Παντού».