Η ΕΕ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στο σχέδιο PESCO «Στρατιωτικής Κινητικότητας», το οποίο θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ικανότητας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να ανταποκρίνονται σε κρίσεις, όπως η επείγουσα στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Μετά το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) να συμμετάσχει στο σχέδιο «Στρατιωτικής Κινητικότητας» της PESCO, το Συμβούλιο της ΕΕ επιβεβαίωσε σήμερα τη συμμετοχή της χώρας αυτής, τονίζοντας ότι πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις και αναγνωρίζοντας την ουσιαστική προστιθέμενη αξία που θα μπορούσε να προσφέρει το ΗΒ.

Η Βρετανία, η οποία εγκατέλειψε την ΕΕ το 2020, είχε ζητήσει από τους πρώην εταίρους της να μπορεί να συμμετάσχει σε αυτή την ευρωπαϊκή στρατιωτική συνεργασία.

Οι 27 την κάλεσαν επίσημα σήμερα να συμμετάσχει σε αυτό το σχέδιο επιμένοντας στη “σημαντική προστιθέμενη αξία” που δίνει η Βρετανία, διευκρίνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Η απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η στρατιωτική κινητικότητα είναι σημαντική πτυχή της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Από τις 30 χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οι 21 είναι μέλη της ΕΕ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας απέδειξε περαιτέρω ότι η δυνατότητα μεταφοράς στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού γρήγορα σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν είναι απαραίτητη για την ασφάλεια της ΕΕ. «Η ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών με βασικούς εταίρους είναι ζωτικής σημασίας και το σχέδιο της Στρατιωτικής Κινητικότητας, υπό την ηγεσία της Ολλανδίας παρέχει τη σωστή πλατφόρμα από αυτή την άποψη. Μετά την ένταξη των ΗΠΑ, του Καναδά και της Νορβηγίας πέρυσι, η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια ακόμη απόδειξη της σημασίας αυτού του έργου», δήλωσε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι: «Η διασφάλιση της γρήγορης κίνησης και της ασφαλούς μεταφοράς των ενόπλων δυνάμεων είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ικανότητας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να ανταποκρίνονται σε κρίσεις, ιδίως τώρα που παρέχουμε επείγουσα στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία».

Ακολούθως ο Ζοζέπ Μπορέλ συμπλήρωσε: «Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας απέδειξε ακόμη μια φορά ότι η ικανότητα της γρήγορης μετακίνησης των δυνάμεων και του στρατιωτικού υλικού μέσω της Ευρώπης και πέραν αυτής είναι καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια μας».

Το σχέδιο PESCO «Στρατιωτική Κινητικότητα» είναι μια πολιτική-στρατηγική πλατφόρμα που στοχεύει στην απλοποίηση και την τυποποίηση των εθνικών διασυνοριακών διαδικασιών στρατιωτικών μεταφορών. Διευκολύνει την ταχεία μετακίνηση στρατιωτικού προσωπικού και πόρων σε ολόκληρη την ΕΕ, είτε οδικώς, σιδηροδρομικώς, δια θαλάσσης ή αεροπορικώς.

Ο Καναδάς, η Νορβηγία και οι ΗΠΑ εντάχθηκαν σε αυτή την ευρωπαϊκή συνεργασία το 2021.

 Η κινητικότητα των στρατευμάτων εντάσσεται στη δέσμευση που έχουν αναλάβει τα μέλη του ΝΑΤΟ να είναι σε θέση το 2030 να αναπτύξουν 30 μηχανοκίνητα τάγματα, 30 μοίρες, 30 πολεμικά πλοία μέσα σε 30 ημέρες ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν μια στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας, που θεωρείται ως ένας εν δυνάμει εισβολέας.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι και η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, έχει προσεγγίσει επανειλημμένα τα αρμόδια όργανα της ΕΕ για να ενταχθεί στις δραστηριότητες της PESCO. Η ΕΕ έχει αποκρούσει τις προσπάθειες της Τουρκίας, με δεδομένη την κάθετη άρνηση συμμετοχής της στα προγράμματα αυτά από την Ελλάδα και την Κύπρο, με την αιτιολογία ότι δεν υφίσταται συνθήκη ασφαλείας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ – όρος απαραίτητος για τη συμμετοχή σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.