Υπέρ της ενίσχυσης της δράσης ενάντια στο Ισλαμικό Χαλιφάτο τάχθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, απευθύνοντας έκκληση προς το κοινοβούλιο να δώσει την έγκρισή του στην επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία.

«Η απειλή είναι όντως πραγματική» επεσήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός, μιλώντας ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων στο Λονδίνο, ανοίγοντας τη συζήτηση που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δέκα ώρες και η οποία αφορά στην πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών στη Συρία, ενάντια στο Ισλαμικό Χαλιφάτο.

«Το ερώτημα είναι το εξής: Θα συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας για να αναχαιτίσουμε και να καταστρέψουμε αυτήν την απειλή, θα καταδιώξουμε αυτούς τους τρομοκράτες στον πυρήνα τους, όπου και καταστρώνουν σχέδια για να σκοτώσουν Βρετανούς πολίτες ή θα μείνουμε αμέτοχοι και θα τους περιμένουμε;» διεμήνυσε ο Cameron, καλώντας το κοινοβούλιο να εγκρίνει την επέκταση της στρατιωτικής δράσης ενάντια στους τζιχαντιστές.

Όπως σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, οι επιθέσεις του προηγούμενου μήνα στο Παρίσι φανέρωσαν τον βαθμό, κατά τον οποίο η τρομοκρατική δράση οργανώνεται από το εσωτερικό της Συρίας. Μάλιστα, επεσήμανε πως η Πολεμική Αεροπορία της Βρετανίας διαθέτει εξοπλισμό εποπτείας και πυραύλους ακριβείας, σκέλος στο οποίο άλλες στρατιωτικές Δυνάμεις υστερούν.

Σημειωτέον πως η Βρετανία πραγματοποιεί ήδη επιδρομές ενάντια στο Ισλαμικό Χαλιφάτο στο Ιράκ, οπότε μία επέκταση της στρατιωτικής δράσης και στα συριακά εδάφη φαίνεται ως ένα μάλλον λογικό εγχείρημα. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι στη Βρετανία, οι οποίοι εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους ως προς μία τέτοια απόφαση, υπό το επιχείρημα πως η χώρα θα μπορούσε να εμπλακεί σε μία πολύ δύσκολη μάχη που θα σήμαινε τον θάνατο αθώων πολιτών τόσο στη Συρία, όσο και στη Δύση. Μάλιστα, το ποσοστό των Βρετανών που στηρίζουν τις αεροπορικές επιδρομές υποχώρησε στο 48% από το 59%, σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τη YouGov για τη The Times και την οποία επικαλείται το CNBC.

Την Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ, μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, επέμεινε στο ότι η Ουάσινγκτον θέλει οι χώρες που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό υπό αμερικανική ηγεσία να εμπλακούν περισσότερο στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, εν μέσω πιέσεων που δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα για κλιμάκωση της δράσης του διεθνούς συνασπισμού.