Επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του συνέταξε «μια πρόταση για ένταξη» στην Πρωτοβουλία Belt and Road, το εμβληματικό έργο υποδομής και επενδύσεων της Κίνας. Ο Luiz Inacio Lula da Silva μοιράστηκε τα νέα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που ανήγγειλε επενδύσεις από την Τράπεζα Ανάπτυξης της Βραζιλίας για την ανακαίνιση ενός αυτοκινητόδρομου μεταξύ Ρίο ντε Τζανέιρο και Σάντος, μια πόλη 85 χιλιόμετρα από το Σάο Πάολο, τοποθεσία του κύριου λιμανιού της χώρας.

Περιγράφοντας μια συνέργεια μεταξύ των κινεζικών συμφερόντων και του κενού υποδομής της Βραζιλίας, ο Lula εξέφρασε το άνοιγμα στην ένταξη, εφόσον φέρει απτά αποτελέσματα. «Καθώς η Κίνα θέλει να συζητήσει αυτόν τον Δρόμο του Μεταξιού (το προηγούμενο όνομα της πρωτοβουλίας), θα πρέπει να ετοιμάσουμε μια πρόταση για να αξιολογήσουμε «Τι κερδίζουμε; Τι προσφέρει στη Βραζιλία αν συμμετάσχουμε σε αυτό το πράγμα», είπε.

Τα σχόλια του Lula σηματοδοτούν την πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Βραζιλίας συζητά ανοιχτά τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι η Κίνα είχε κάνει αρκετές προσκλήσεις στο παρελθόν. Ιστορικά, ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες επενδύσεων στην ηπειρωτική χώρα στον κόσμο, η Βραζιλία ήταν απρόθυμη να ενταχθεί στο δίκτυο εμπορίου και υποδομής με επίκεντρο την Κίνα.

Είναι μία από τις τρεις (μόνο) χώρες της Νότιας Αμερικής που δεν συμμετέχουν στο έργο, μαζί με την Κολομβία και την Παραγουάη, η τελευταία από τις οποίες δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την ηπειρωτική χώρα λόγω των δεσμών της με την Ταϊβάν. Η απροθυμία προέρχεται από φόβους ότι η ένταξη θα μπορούσε να αποξενώσει τους δυτικούς εταίρους και να σηματοδοτήσει μια αυτόματη ευθυγράμμιση με την Κίνα.

Διπλωμάτες δήλωσαν στην Post πέρυσι, ότι οι διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Βραζιλίας ήταν ήδη ισχυρές σε σύγκριση με αυτες της Κίνας και των εταίρων της Πρωτοβουλιας Belt and Road, καθιστώντας τα οφέλη ασαφή. Τον Ιούνιο, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Βραζιλίας στο κοινοβούλιο, Jose Guimaraes, άφησε να εννοηθεί στο X (πρώην Twitter) ότι ο Βραζιλιάνος αντιπρόεδρος Geraldo Alckmin επρόκειτο να «οριστικοποιήσει» την αποδοχή της χώρας στην Πρωτοβουλια κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Πεκίνο.

Όμως ο Alkmin, ο οποίος προήδρευσε σε μια σύνοδο κορυφής της Σινο-Βραζιλιάνικης Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για Διαβούλευση και Συνεργασία μαζί με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Han Zheng, διέψευσε αργότερα τις αναφορές, λέγοντας μόνο ότι το θέμα θα ήταν «στην ατζέντα συζήτησης». Μετά από αυτές τις παρατηρήσεις, ο Liu Jianchao, υπουργός του Διεθνούς Τμήματος του Κομμουνιστικού Κόμματος, είπε ότι η Κίνα «θέλει πραγματικά» να ενταχθεί η Βραζιλία στη στρατηγική εμπορίου και υποδομών, αλλά δεν είχε καμία πρόθεση να «θέσει προθεσμία».

«Εναπόκειται στην κυβέρνηση της Βραζιλίας να αποφασίσει», είπε ο Liu στους δημοσιογράφους. «Δηλώνουμε μόνο τα οφέλη που θα φέρει η Πρωτοβουλία Belt and Road στη συνεργασία Κίνας-Βραζιλίας και στην ανάπτυξη της Βραζιλίας. Αλλά δεν θέλουμε να επιβάλουμε τίποτα».

Η Βραζιλία και η Κίνα φέτος γιορτάζουν 50 χρόνια διμερών σχέσεων και ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping αναμένεται να παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο τον Νοέμβριο. Ο Lula δήλωσε πρόσφατα ότι θα είναι προσκεκλημένος στη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), που θα πραγματοποιηθεί επίσης στο Περού τον Νοέμβριο.

Η Κίνα είναι μέλος της APEC και ο Xi αναμένεται επίσης να παραστεί στη συγκέντρωση, κατά την οποία πρόκειται να εγκαινιαστεί το λιμάνι βαθέων υδάτων Chancay, στο Περού. Χρηματοδοτούμενο από κεφάλαια της Πρωτοβουλιας Belt and Road, το λιμάνι προορίζεται να αυξήσει τον όγκο εμπορίου της Κίνας με τη Νότια Αμερική. Αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής της APEC, ο Lula είπε ότι ήταν «η πρώτη φορά που προσκλήθηκε η Βραζιλία, και παρόλο που δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο, έχω ήδη αποφασίσει ότι θα πάω επειδή η Βραζιλία θέλει να μπει στον “κοσμο της Κίνας”».

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι μπορούμε να ενσωματωθούμε στον Ειρηνικό από εμπορική άποψη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας.

Πηγή: South China Morning Post