Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα επαναβεβαίωσαν την δέσμευσή τους στον διάλογο για την επίλυση του ζητήματος της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ την Τρίτη μετά την έναρξη συνόδου κορυφής με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε στην Κίνα.
Η τριμερής αυτή σύνοδος κορυφής την Τρίτη και την Τετάρτη στην πόλη Τσενγκντού στη νοτιοδυτική Κίνα διοργανώνεται από το Πεκίνο την ώρα που η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα αποπειρώνται δειλά να κάνουν μια προσέγγιση στο πλαίσιο της αβεβαιότητας που επικρατεί γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.
Οι τρεις χώρες συμφώνησαν να βοηθήσουν στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ για να τερματιστεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ, σημείωσε παράλληλα σήμερα ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν, επιβεβαιώνοντας ότι η ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο είναι “προς το κοινό συμφέρον” και των τριών χωρών.
Κατά την τριμερή αυτή σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε συναντάται για πρώτη φορά εδώ και 15 μήνες με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο, έπειτα από μια κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Οι σχέσεις μεταξύ Σεούλ και Τόκιο εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες για εμπορικά θέματα και άλλες διαφορές που οφείλονται σε έριδες δεκαετιών που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών μετά την κατοχή της κορεατικής χερσονήσου από την Ιαπωνία (1910-1945).
Προτού αναχωρήσει για την Κίνα, ο Άμπε αναγνώρισε σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους ότι οι σχέσεις με τη Νότια Κορέα εξακολουθούν να είναι “δύσκολες”.
“Ως μεγάλη περιφερειακή δύναμη η Κίνα ελπίζει να δείξει στον κόσμο ότι με την διπλωματική της δύναμη μπορεί να φέρει στο ίδιο τραπέζι τους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας”, εξηγεί στο AFP η Χαρούκο Σάτοχ, η οποία ειδικεύεται σε θέματα κινεζικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα, στην Ιαπωνία.
Σύμφωνα με την ίδια, με την σύνοδο αυτήν το Πεκίνο απομακρύνει επίσης την προσοχή από εσωτερικά του προβλήματα, ιδιαίτερα τις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν το Χονγκ Κονγκ εδώ και έξι μήνες.
“Είναι σημαντικό η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία να δείξουν μια ενωμένη θέση απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ”, σημείωσε παράλληλα σε δηλώσεις που έκανε στο AFP ο Γιουν Ντουκ-μιν, πρώην διευθυντής της Εθνικής Κορεατικής Ακαδημίας Διπλωματίας, έναν δημόσιο οργανισμό.
Εξάλλου σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα του και η Κίνα έχουν και οι δύο “μεγάλη ευθύνη για την ειρήνη, την σταθερότητα και την ευημερία” στην Ασία.