Η Βόρεια και η Νότια Κορέα συμφώνησαν να προχωρήσουν σε νέο γύρο επίσημων συνομιλιών μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές από τη Νότια Κορέα. Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες έχουν αναστείλει τις συνομιλίες μεταξύ τους από τον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, το πρωί του Σαββάτου τρεις υψηλόβαθμοι Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο άνθρωπος που θεωρείται ο δεύτερος στην ιεραρχία του καθεστώτος της χώρας του, έφθασαν στη Νότια Κορέα για σπάνιες επίσημες συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Σεούλ βρίσκονται ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Άμυνας Χουάνγκ Πιονγκ Σο, ο οποίος θεωρείται ο δεύτερος πιο ισχυρός άνδρας στη Βόρειο Κορέα μετά τον Κιμ Γιονγκ Ουν, καθώς και οι Τσόε Ριονγ Χάε και Κιμ Γιανγκ Γκον, δήλωσε ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού Υπουργείου Ενοποίησης Λιμ Μπιεόνγκ Τσεόλ.

Οι Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι, οι οποίοι αναμένονταν για την τελετή λήξης των Ασιατικών Αγώνων, έφθασαν λίγο μετά τις 10.00 (τοπική ώρα, 4.00 ώρα Ελλάδας) στο αεροδρόμιο Ιντσεόν της Σεούλ και επιβιβάσθηκαν αμέσως σε μαύρα αυτοκίνητα, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η νοτιοκορεατική τηλεόραση.

Συνάντησαν στη διάρκεια ενός γεύματος εργασίας τον υπουργό Ενοποίησης Ρίου Κιλ Τζάε και τον σύμβουλο ασφαλείας της προέδρου Παρκ Γκέουν Χε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι η πρώτη υψηλού επιπέδου επαφή μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών έπειτα από χρόνια.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται την ώρα που φουντώνουν οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος δεν έχει εμφανισθεί δημοσίως εδώ και έναν μήνα.

Ο εγγονός του Κιμ Ιλ Σουνγκ, ιδρυτή του κομμουνιστικού καθεστώτος, ο οποίος φέρεται να είναι ηλικίας 30 ή 31 ετών, δεν έχει εμφανισθεί στην κρατική τηλεόραση από τις 3 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Ιούλιο είχε θεαθεί να κουτσαίνει στις εκδηλώσεις για την 20ή επέτειο θανάτου του Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενοποίησης δήλωσε ότι ελπίζει πως η επίσκεψη των τριών Βορειοκορεατών αξιωματούχων «θα βοηθήσει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια θετική εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών».

Τα δύο κορεατικά κράτη εξακολουθούν τυπικά να βρίσκονται σε πόλεμο, καθώς δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης μετά την εκεχειρία του 1953.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης